Keresés
Close this search box.

Cukorbeteg-diéta télen

//

A téli időszak gyümölcsökben, friss zöldségekben szegény, így kevesebb hozzávalóból válogathatunk az ebédhez-vacsorához a piacon. A cukorbetegeknek állapotuk karbantartásához ilyenkor is folyamatosan figyelni kell a kiegyensúlyozott, friss zöldségekkel teli étkezésre, igaz ugyan, hogy ez télen, kora tavasszal nem olyan egyszerű.

Cukorbeteg-diéta télen

A cukorbetegeknek évszaktól függetlenül, egész éven át oda kell figyelniük a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, aminek alapja a rostokban gazdag, szénhidrátban szegény ételek, a zöldségek és gyümölcsök előnyben részesítése, aminek a téli időszak nemigen kedvez.

A diétával kapcsolatban az általános tanácsok egész évben érvényesek: minél kevesebb készételt fogyasztani, sok halat, teljes kiőrlésű kenyeret, naponta legalább egyszer zöldséget, minden étkezéshez egy kevés gyümölcsöt enni, állati zsiradék helyett növényi olajat használni, és minél kevesebb cukrot, édességet fogyasztani.

Értékes tanács az is, hogy naponta legalább 3-4 étkezés legyen, lehetőleg ugyanabban az órában. Így a szervezet mindig tudja, mikor jut kalóriához és ahhoz szabja működését. A napi adagokat akár 5 alkalomra is eloszthatjuk, ha úgy kényelmesebb.

Kevés sót tegyünk az ételbe, a só ugyanis emeli a vérnyomást, és ezzel együtt a vércukor szintjét is.

Ajánlom a rostokban gazdag téli zöldségeket: a kelkáposztát, gombát, brokkolit, vörös káposztát, retket, spenótot, kelbimbót, céklát. Korlátlan mennyiségben fogyasztható a hagyma és a fokhagyma. A lencse, szárazbab, száraz borsó lekerültek a tiltó listáról, ugyanis a felszívódásuk lassabb, így fogyasztásuk előnyösebb a tésztánál, rizsnél vagy krumplinál. Jelentős kalcium-, magnézium- és káliumforrások, illetve sok bennük az antioxidáns is. Hetente legalább kétszer ajánlott enni belőlük.

A cukros üdítők helyett tiszta vizet és gyógyteákat igyanak.

Télen is ajánljuk Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szabadalmát, a Diabess-Györgyteát, amely természetes segítséget nyújt a cukorbetegek számára. Csökkentheti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét. A cukorbeteg diéta hatékonyan egészíthető ki vele, mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását. Kizárólag természetes anyagokból álló készítmény. További hasznos információt olvashat a www.diabess.hu weboldalon. (x)

Lopes-Szabó Zsuzsanna
fitoterapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!