Keresés
Close this search box.

Egy mellőzött szerv a méregtelenítés szolgálatában

//

Most, hogy a lakosság lassan szakítóban van a cukorral, és új szerelmi kapcsolatra lép a zsírokkal – melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be többek között az agy egészségi állapotában, a hormontermelésben és a hasi zsír csökkentésében – egyre többen szembesülnek vele, hogy hiányzó vagy „ellustult” epehólyagjuk miatt képtelenek azt megemészteni. Ráadásul az epe nemcsak a zsírok lebontásában, hanem az egész szervezet méregtelenítésében is jelentős, ám alulértékelt szerepet játszik. Az Öné vajon működik még?

Egy mellőzött szerv a méregtelenítés szolgálatában

A világ legjobb étrendje sem segít rajtunk, ha szervezetünk nem tudja azt feldolgozni. Ez történik manapság – az örvendetes módon – egyre inkább tért hódító magasabb zsírtartalmú étrendek esetében. Ha a szervezet nem tudja feldolgozni a zsírokat, egyszerűen nem jutunk hozzá azokhoz az értékes zsírégető, immunerősítő, sejtmembránvédő, üzemanyagot szolgáltató jótékony hatásokhoz, melyeket a zsírok adni képesek. Epe nélkül a szervezet nem képes felszívni a zsírban oldódó tápanyagokat, az A-, D-, E- és K-vitaminokat és a fontos, nélkülözhetetlen zsírsavakat.

A gond az, hogy az epehólyag gyakran renyhén működik, eldugul a salaktól és epekövektől. Amikor az epe pang az alulműködő epehólyagban, megduzzad, és epekövek alakulnak ki. Az évtizedeken át fogyasztott tartósított ételek és a táplálkozás csődjét jelentő alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes diéták, a toxikus anyagokkal kiegészülve, szabályos epekőjárványt teremtettek.

Az epehólyag a szó szoros értelmében egy használd-vagy-elveszíted szerv. Az epehólyag sebészeti eltávolítása manapság Amerikában a legáltalánosabb hasi műtéti beavatkozás: évente több mint 750 000 operációt hajtanak végre.

Ha valakinek kiveszik az epehólyagját, az elveszíti természetes képességét arra, hogy a zsírokat megfelelően megeméssze, valamint arra is, hogy a szervezetében felhalmozódott mérgező hormonokat és salakanyagot eltávolítsa. Epehólyag nélkül a májból folyamatosan szivárog az epe közvetlenül a zsigerek közé – függetlenül attól, hogy fogyasztott-e zsírt vagy sem.

Még azoknál is, akiknek megvan az epehólyagjuk, az epehiány súlyos problémákat okozhat az öregedés, a csökkenő gyomorsav és a zsírégető ételek nem megfelelő feldolgozása miatt. Az ételallergiák és érzékenységek, a stressz és a túlevés még tovább fokozhatják a zavart.

Az epe egyfajta „szappan” a zsírokhoz. Kis részecskékre bontja azokat, hogy felszívódhassanak. Emellett szivacsként felszívja és eltávolítja a mérgező salakanyagokat, felesleges vegyi anyagokat, hormonokat, gyógyszereket, nehézfémeket és más mérgeket is. A méreganyagok megsemmisítésének képessége nagyban függ a szervezet által kiválasztott epe mennyiségétől.

Az epeút elzáródása számos látszólag össze nem függő tünettel (pl. hormonzavar, pajzsmirigy-alulműködés, hőhullámok, székrekedés, depresszió, migrének, álmatlanság, száraz bőr, krónikus fáradtság, élesztőgombák túlszaporodása, paraziták stb.) hozható kapcsolatba.

A rosszul működő zsíremésztés tünetei: hányinger, puffadás, székrekedés, halványszínű, zsíros széklet.

Ezzel párhuzamosan, a csökkent hatékonyságú méregtelenítést salaktalanító, méregtelenítő táplálékokkal, gyógynövényekkel és gyógyteákkal fokozhatjuk. Ezek közül a legfontosabbak a májvédő máriatövismag, a salaktalanító hatású gyógynövények közül például a csalán, zsurló, bodza és mályva, illetve a magas rosttartalmú étrend, a bőséges folyadékfogyasztás.

Forrás: Ann Louise Gittleman: The Throwaway Organ You Can’t Live Without.

Ford.: Váradi Judit. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!