Keresés
Close this search box.

Fűszerezzük meg hétköznapjainkat: pikánsan és csípősen!

//

A fűszerpaprika hungarikum. Tetszetős megjelenése, színe, aromája, értékes beltartalma miatt, minden részét hasznosítjuk: húsát szárítjuk, őröljük, magjaiból pedig ízletes, hidegen sajtolt olaj készül, mellyel magyaros ételeket – gulyást, halászlevet, pörkölteket – ízesíthetünk, de „feldobhatunk” vele egy salátát, hús- és halételt, köretet, zöldségpürét, esetleg egy szendvicset is.

Fűszerezzük meg hétköznapjainkat: pikánsan és csípősen!

A fűszerpaprika magolaja a paprikához hasonlóan édes és csípős változatban is készíthető. Bármilyen magyaros étel ízesítésében segítségünkre lehet, legyen szó akár gulyáslevesről, halászléről vagy pörköltről. Emellett körözöttek és különféle szendvicskrémek elkészítéséhez, burgonyapürék, zöldségpürék ízesítéséhez is használhatjuk. Salátaolajként is igazi ínyencség, de a paprika-íz vagy színező hatás előnyére válhat bármely hús- és halételnek is.

A fűszerpaprika magjában a paprika vörös színét adó színanyagok közül érdemes megemlítenünk az antioxidáns hatással bíró karotinoidokat (kapszantin és kapszorubin) és a likopint. C-vitamin tartalma vetekszik, vagy felül is múlja a citrusfélékét.

A pirospaprikamag-olaj több mint 50%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyből a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-6 zsírsavat (linolsav), az egyszeresen telítetlen zsírsavak közül az olajsavat emeljük ki. Emésztést serkentő hatását kiadós étkezések alkalmával mindannyian élvezhetjük. Különösen hűvös időben érzékelhetjük vérkeringést felpezsdítő hatását. Melegítő tulajdonsága akár belső, akár külső használata során érvényesül, sokan kihasználják a hidegben izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságát is.

A fűszerpaprika egyik legértékesebb összetevője a hatóanyagként széles körben alkalmazott kapszaicin, amely termogén tulajdonsággal is rendelkezik. Többek között ez magyarázza melegítő, anyagcserét gyorsító, kalória- és zsírégetést fokozó tulajdonságát. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető tabletta kapszaicint. Aki tehát szereti a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretne, kihasználhatja azok átmeneti anyagcsere-gyorsító hatását – a felgyorsult anyagcsere során ugyanis, szervezetünk többet éget el a zsírtartalékokból.

Sokan tapasztalják, hogy ha valaki magas kapszaicin tartalmú paprikát vagy paprikamag-olajat is fogyaszt a reggelihez, ebédhez, kevesebbet fog enni, hamarabb jóllakik. Az étvágycsökkentő hatás mellett ráadásul növeli az elégetett kalóriák számát.

A kapszaicin vérkeringést serkentő hatását külsőleg a kozmetológia és a bőrgyógyászat is felhasználja fájdalmas területek kezelésére szolgáló krémek, narancsbőr elleni masszázsolajok, a fejbőr vérkeringését serkentő balzsamok, illetve zsírégető kozmetikumok készítéséhez. A kapszaicin kapcsán említést kell még tennünk a Jalapeno paprikáról, mely az egyik legismertebb és leghíresebb csilipaprika a világon. Csípős ízét szintén a kapszaicinoidoknak köszönheti, annak minden jótékony hatásával együtt. A kapszaicin főként a chilipaprika termésének ereiben és a magokban halmozódik fel. Igazi ínyencség a borecetes lében elkészített Jalapeno paprika, mely felaprítva, salátákhoz adva különleges ízű, kiváló C-vitaminforrás. Fogyaszthatjuk akár mindenféle húsétel mellé savanyúságként is.

Csempésszük tehát hétköznapjainkba a pikáns egészséget, megéri!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!