Keresés
Close this search box.

Gluténmentes finomságok

//

A tápióka, a manióka (kasszáva) gumós gyökeréből készülő magas keményítő tartalmú, gluténmentes alapanyag. Ahogy Európában a burgonya, vagy Ázsiában a rizs, úgy a trópusokon a manióka alapélelmiszer, mely kiváló sűrítő és kocsonyásító anyag, sokféle finom édesség készül belőle, de levesbetétnek sem utolsó.

Dél-Amerika északi részéről származik, elsőként a maják termesztették, de ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Brazíliában kaucsukot nyernek, Afrikában egy zselészerű anyagot, fufut készítenek, Vietnámban palacsintaszerű lepény sütnek, Thaiföldön kókusz hozzáadásával pudingot főznek belőle, míg az indiánok erjesztett itallá alakítják. A tápióka megtalálható liszt, pehely és granulátum formájában is. Lisztjéből – más lisztekkel keverve – kenyér és pékáru süthető. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, levesbetétek, mártások, főzelékek sűrítésére.

Elkészítés: A gyöngyöket előzetesen pár percig vízben áztatjuk, míg a gyöngyök megpuhulnak, majd lassú tűzön, gyakran kevergetve puhára főzzük a gyümölcslében vagy kókusztejben. Közben hozzáadjuk a fűszereket, ízesítő anyagokat (pl. vanília, karobpor, fahéj, szegfűbors, mazsola stb.) ízlés szerint. Mikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, poharakba öntjük és hagyjuk kihűlni. Díszíthetjük tetszés szerint friss vagy aszalt gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, pirított magvakkal.

Jó étvágyat!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!