Keresés
Close this search box.

Hasznos-e a köhögés?

//

A köhögés önmagában nem betegség, hanem tünet, melyet soha ne tekintsünk normálisnak! Hátterében a megfázástól a komolyabb bajokig sokféle ok állhat, ám a „krákogás” lehet a feszültség levezetésének eszköze is.

Hasznos-e a köhögés?

A köhögés a gégenyálkahártya erős, reflexes érzékenysége. Célja a légutakba került idegen, akadályozó anyagok, szennyeződések vagy gyulladásos maradványok eltávolítása. E nézőpontból tehát a köhögés hasznos folyamat a tüdő megtisztítása érdekében.

A köhögés gyerekeknél különösen gyakori tünet, a gyerekek mintegy fele ezzel a panasszal érkezik az orvosi rendelőbe. Három csoportba sorolható: ugató köhögés, száraz köhögés és váladékos köhögés.

Az ugató köhögés gyakran hirtelen, akár az éjszaka közepén jelentkezet. Hátterében gyakran áll vírusfertőzés, ami gégegyulladást okoz. Sokszor kíséri rekedtség, légzési nehezítettség, a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, így a levegő útja tovább szűkül. Első lépésként nyissunk ablakot, mert a hideg, nedves pára jó tesz a nyálkahártyának. Hasonlóan jó a hűtőszekrényből kiáradó hideg levegő, vagy a kádba, mosdóba nagy sugárban engedett víz, ami szintén nedves párát juttat a tüdőbe. Szükség esetén vegyünk be kalciumot, esetleg hívjunk orvost.

Fokozatosan erősödő száraz köhögés jellemzi a heveny hörgőgyulladást, a gégegyulladást és asztmás rohamot is, melyen hűvös, párásított szobalevegővel, kamillás párologtatással, eukaliptuszos inhalálással, gyakori folyadékpótlással, illetve köhögéscsillapító, hörgőtágító készítményekkel segíthetünk.

Szintén tartós száraz köhögés jellemzi az ún. ideges köhögést, melynek oka nem szervi eltérés, hanem általában pszichés stressz, feszült helyzetek, érzelmi problémák. Kezelésének lehetőségei közé tartozik az önhipnózis, az autogén tréning és a beszédterápia.

Ha a köhögés hátterében váladéktermelődéssel járó folyamatok állnak (hörgőgyulladás késői szakasza, arcüreggyulladás és hörgőgyulladás együtt, esetleg tüdőgyulladás), akkor kifejezetten káros a köhögés csillapítása, mert akadályozza a váladék távozását, a légutak megtisztulását.

kohoges-horghurut.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!