Keresés
Close this search box.

Hogyan méregtelenítsünk?

//

A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztottunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozogtunk. Ennek eredménye lehet a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk tél végi tisztító kúránkat, hogy Húsvétra már jó formában legyünk.

A népi bölcsesség szerint érdemes az évszakok váltásakor megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól, hogy jobban tudjon alkalmazkodni a változásokhoz. Ennek érdekében máris kezdjük el a rendszeres testmozgást – ha lehet – kinn a friss levegőn; vesénk megtisztítását segítve mossuk át szervezetünket minimum napi 2 liter tiszta folyadékkal (vízzel); emellett ésszerűen változtassunk ételadagunk összetételén és mennyiségén is!

Bélrendszerünk aktívabb működését ne hashajtókkal érjük el, mivel azok hosszú távon még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket. A kulcsszerep ebben inkább a magas rosttartalmú élelmiszereké és az élelmi rostoké. Utóbbiak hét alapkategóriáját ismerjük: korpa, cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin, gumiszerű- és nyálkaanyagok, melyek két csoportot alkotnak: a vízben oldódó és nem oldódó rostokat.

A vízben nem oldódó rostok a növények fás részei, illetve a maghéjak (pl. útifű maghéj – Psyllium), melyek elősegítik a bélmozgást, és „seprűként” kitakarítják a bélrendszerből az évtizedes lerakódásokat.

A vízben oldódó rostok (pl. az almában található pektin) a „szivacs” szerepét töltik be az emésztőrendszer „nagytakarításában”. Emellett javítják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkentik a cukor- és koleszterinszintet, ráadásul még az étvágyat is mérséklik, ami túlsúly, diabétesz és fogyókúra esetében fontos előnyt jelent.

A vesék és a belek megtisztítása még csak a kezdet, hiszen a kúránk során felszabaduló méreganyagok nagyrészt a májba kerülnek, ráadásul a zsírszövetek is sok toxikus anyagot raktároznak.

Ha a telítődött máj méregtelenítő funkciója csökken, egyre több toxin kerülhet a vérrel és a nyirokrendszer működésével a szövetekbe. Ennek következménye az immunrendszer gyengülése, allergiák, bőrbetegségek, gombafertőzések, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek stb. kialakulása.

Alkalmazzuk tehát a számunkra leginkább megfelelő méregtelenítő módszereket, hiszen nem kevés, amit cserébe kapunk: jó közérzet és erőnlét, fiatalos frissesség, hosszabb élet.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!