Keresés
Close this search box.

Mi okozza az izomgörcsöt?

//

A lábizomgörcs – különösen a vádliban – rendkívül gyakori és hihetetlen fájdalommal járó panasz. Amennyiben Ön felnőtt, akkor nagy eséllyel tapasztalt már ilyen kínokat, és bizonyára szeretné ezt megelőzni, elkerülni.

Mi okozza az izomgörcsöt?

A Cochrane adatbázis vizsgálati beszámolói szerint minden harmadik felnőtt érintett a lábikra görcs tekintetében. A fájdalom sok esetben csak átmeneti, magától elmúlik, de van, akit az alvásban, mozgásban, napi teendőiben is megzavar, rontva ezzel életminőségét. A görcs a következő esetekben a leggyakoribb: edzés közben, éjszaka (különösen időseknél), várandósság idején, neurológiai betegségeknél és vesedialízis során.

Sok gyógyszert is összefüggésbe hoznak az izomgörcsökkel, beleértve a koleszterin-csökkentő sztatinokat, az ACE-gátló vérnyomásgyógyszereket, egyes asztmagyógyszereket és vízhajtókat.

Ugyancsak hajlamosít az izomgörcsre: a gyenge vérkeringés a lábban, az izomfáradtság, az elégtelen folyadékbevitel, ásványianyag-hiányok: magnézium, kálium, kalcium.

A magnéziumra elsősorban a szív és a csontok fontos tápanyagaként gondolunk, pedig többek között az izmok és idegek aktivitásához ugyancsak nélkülözhetetlen. A lakosság körében tapasztalt állandó magnéziumhiány magyarázatot adhat e panasz gyakoriságára. Az amerikai felnőtt lakosság például mindössze 25%-át fogyasztja el az ajánlott napi mennyiségnek, ami nőknél 310-320 mg, férfiaknál pedig 400-420 mg.

A magnéziumhiány különösen túl sok kalcium jelenlétében lehet problémás, ezért fontos a kiegyensúlyozott étrend, mely a tápanyagokat megfelelő arányban biztosítja. Fogyasszunk naponta zöld leveles zöldségeket, dióféléket, egyéb magvakat, friss zöldturmixokat, melyek segíthetnek újratölteni a magnézium és a kálium tartalékokat is. Aki ugyanis túl sok feldolgozott ételt fogyaszt, annak a káliumhiány miatt is nőhet a görcshajlama, vegyék fel ezért étlapjukra a sütőtököt, főtt spenótot és az avokádót!

A tél végi D-vitaminhiány kapcsán csökkenhet a szervezet kalciumfelszívó képessége, mely főleg időseknél fokozhatja a görcshajlamot, így a megoldást a kalcium, magnézium, D3 és a K2 vitamin kiegyensúlyozott bevitele jelentheti – utóbbi termelődését fermentált zöldségek fogyasztásával is segíthetjük.

Forrás: Dr. Mercola: Why do some people get a Charley Horse?
August 26, 2016. ford. Mezei Elmira.
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!