Keresés
Close this search box.

Miért hízunk meg?

//

Az elmúlt 40 évben a szakértők azt tanácsolták: ha nem akar kövér lenni, iktassa ki a zsírt az étrendjéből. Ezen időszak alatt az USA lakosságának 70%-a, a magyar embereknek pedig 60%-a vált túlsúlyossá vagy elhízottá. Gary Taubes: Miért hízunk meg – és mit tehetünk ellene? című könyvében e „súlyos” tévedés okait és következményeit tisztázza.

Miért hízunk meg?

Az elhízás kapcsán gyakran találkozunk azzal a nézettel, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk. Ez a túlevés-lustaság elmélet, azaz túl sokat eszünk és túl keveset mozgunk. Ha hízom, nyilvánvalóan többet ettem a kelleténél. De miért ettem többet a kelleténél? Vélhetően azért, mert a szervezetem valamiért rendellenesen szabályozza a zsírszövetet. Amit a fogyni akaróknak tanácsolnak – kevesebb evés és több mozgás –, pontosan az, amit akkor teszünk, ha meg akarunk éhezni.

Szüleink abban a hitben nőttek fel, hogy a finomított szénhidrátok és keményítők hizlalnak: a tészta, a krumpli, a kenyér, az édességek, a rizs és a kukorica. És igazuk is volt. Valószínűleg leginkább az édességek tesznek kövérré, főleg a cukrozott italok, ami a gyümölcslétől a kóláig bármi lehet. Ennek az oka az, hogy a finomított szénhidrátok hatására gyorsabban nő az inzulinszint. A tudósok már az 1960-as évek eleje óta tudják, hogy az inzulin az a fő hormon, amely a zsírszövet cukorfelvételét és a cukorból való zsírtermelést szabályozza.

Érdemes tehát az elhízást kutatóknak figyelmet fordítani a zsírszövet hormonális és enzimatikus szabályozására, így közelebb jutnak a megoldáshoz, amit Dr. Atkins jól eltalált az Atkins-diétával, bár a tudományos alapokkal nem volt tisztában. Egyszerűen fogalmazva: olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek mellett nem nő meg az inzulinszint.

A hivatalosan egészségesnek tekintett zsírszegény, szénhidrát dús étrendek szigorúan korlátozzák a napi kalóriát, ezért követői állandóan éhesek. A lowcarb, azaz alacsony szénhidrát tartalmú étrendben nincs ilyen korlátozás.

Azelőtt zsírszegény diétát tartottam, általában kétóránként megéheztem, és évről évre gyarapodott a súlyom. Amikor belefogtam az Atkins-diétába, a feleségem rávett, hogy kössek életbiztosítást. A köztudatban ugyanis, még mindig az van, hogy a zsírfogyasztás szívbetegséget okoz. Pedig a zsír jót tesz a szívnek. Az elmúlt tíz évben tucatnyi vizsgálat bizonyította, hogy a szívbetegség kockázati tényezői inkább javulnak a szénhidrátszegény diéta hatására: emelkedik a HDL- (jó koleszterin) szintje, csökken az inzulinszint, megszűnik az inzulinrezisztencia.

Vannak, akik fáradékonyak és ingerlékenyek lesznek, miközben szervezetük hozzászokik a szénhidrátszegény étrendhez, ezen egy kis só vagy húsleves segíthet. Ne feledjük, a szénhidrátszegény diéta csökkentheti a vérnyomást is, ezért akinek valamilyen betegsége van, a gyógyszerszedés módosítását beszélje meg kezelőorvosával.

Az alapgondolat tehát nagyon egyszerű: ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyek hizlalnak. Ezen túlmenően annyit ehetünk, amennyi jólesik!

Forrás: Lisa Davis–Gary Taubes: Is this any way to lose weight?

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!