Keresés
Close this search box.

Náthából könnyen lehet arcüreggyulladás!

//

A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás.

A nátha során képződő orrváladék az orrfújásokkal, illetve a nyálkahártya csillószőrös működése következtében a garat felé távozik a szervezetből. Ha azonban az orrjáratokat bélelő orrnyálkahártya gyulladt, megduzzad, akkor a váladék mennyisége fokozódik, nem tud kiürülni, ehelyett az orrmelléküregekben összegyűlik. Ebben a külvilágtól elzárt, nedves környezetben gyorsan elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok.

Az orrnyálkahártya duzzanatát és a gyulladást megfelelő orrcseppel, orrspray-vel csökkenthetjük, így az orrváladék szabadon távozhat, ami segít megelőzni az arcüreggyulladást. Az orrnyálkahártya krónikus duzzanata esetén – ami főként fel nem ismert allergia miatt szokott előfordulni – nagyon gyakori a szövődményes nátha. Az orrjáratok elzáródását orrsövényferdülés vagy orrpolip is okozhatja, ezek műtéti úton orvosolhatók, így a visszatérő arcüreggyulladás megszüntethető.

Mi a különbség a nátha és az arcüreggyulladás között?

Mindkét betegség járhat rossz közérzettel, hőemelkedéssel, lázzal, orrfolyással, vannak azonban olyan tünetek, amik jelzik a szövődmény megjelenését. Nátha esetén az orrváladék színtelen, vízszerű. Ha sárgásra vagy zöldesre színeződik, akkor az már bakteriális felülfertőződést jelez. Arcüreggyulladás esetén az eldugult, gyulladt melléküregek erős fejfájást, az arcon feszítő érzést okoznak, ami lehajláskor tovább fokozódik. Az érintett terület fájdalmas, nyomásra érzékeny. A nagy mennyiségű váladék pedig a garat felé csorogva elhúzódó köhögést is okozhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a leírt tünetek alapján arcüreggyulladásra gyanakszunk, forduljunk orvoshoz, mert a gyógyuláshoz szükség lehet antibiotikum szedésére is. Járjunk utána, ha visszatérő arcüreggyulladástól szenvedünk, ha az állapot krónikusan, akár hetekig is fennáll. Ilyenkor fül-orr-gégészeti vizsgálattal, szükség esetén orrmelléküreg CT-vel lehet kideríteni, hogy nincs-e egyéb eltérés – például orrpolip – a háttérben.

Hogyan segíthetjük a gyógyulást?

Tartózkodjunk melegben, érdemes az arcra külön is meleg pakolást tenni, esetleg infralámpát használni. A száraz levegő irritálja a gyulladt orrnyálkahártyát, ezért ilyen esetekben inhaláljunk, használjunk párásítót, és ha nincs láz, vehetünk hosszú, forró fürdőket is. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem! Az orrnyálkahártya lohasztó, duzzadáscsökkentő hatású orrcseppek, spray-k mellett az orrnyálkahártya nedvesítésére érdemes tengervizes orrspray-t használni, de az orrmosás (az orrüreg fiziológiás sóoldattal történő átmosása) is hasznos lehet.

Alvás közben javasolt a fejet párnával megemelni, így a feszítő érzés és a köhögés is csökkenthető. Tegyünk a fejünk közelébe éjszakára illatlámpát, melybe légút tisztító, fertőtlenítő hatású illóolajat cseppentünk, így könnyebben át tudjuk aludni köhögés nélkül az éjszakát, és jobban kapunk levegőt.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!