Nézőpontváltók

//

Lapzárta után érkezett szerkesztőségünkhöz a felkérés, hogy a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából adjuk közre a Nézőpontváltó Egyesület nyilatkozatát, melynek mi – segítő szándékkal – az alábbiakban szeretnénk eleget tenni.

Nézőpontváltók

A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is az egyik legpusztítóbb kórt jelentik az emberiség számára. Mivel ismerjük a kialakulás kockázatának egyes, saját magunk által is befolyásolható tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül, eszköztelenül. A rákbetegség kialakulásának esélye csökkenthető!

Az egészség megőrzése, a rákbetegségek elleni küzdelem mindannyiunk közös ügye. Mindenki tehet valamit: egészségesek, betegek, orvosok, kutatók, gyógyszergyártók, politikusok, és ne feledkezzünk meg a média képviselőiről sem. A daganatos betegségek gyógyítása ugyanis, csak 15%-ban orvosi- és pénzkérdés, a többi a szemléletmódon múlik, és nézőpontváltó hozzáállással nagyban megnövelhető az esély.

Az egészségesekre jutó rákbetegek aránya az elmúlt 80 évben:

A prognózis szerint az arány 2020-ban 1:2-höz lesz, tehát 3 év múlva minden második embert közvetlenül érint majd a daganatos betegségek valamely formája valamilyen szinten.

Hazánk egyes daganatos megbetegedések okozta halálozásban már ma is a világelsők között van. Az ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatokon a részvételi arány csupán 40% körüli, miközben a későn felismert, már panaszt is okozó daganatok háromnegyede áttétes!

A rákbetegségben elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát lehetne megelőzni, egyharmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni.

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi jelentőségű dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

A Párizsi Chartának nevezett rákellenes dokumentumot a világ minden részéről érkező kormányzati képviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, gyógyközpontok vezetői, betegképviselő civilszervezetek és a gyógyszeripar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította.

A Párizsi Charta hitet tett az emberséges kezelés és a minőségi rákellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket. Hangsúlyozta, hogy a tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, és jobban együtt tud működni az orvosokkal a terápia sikere érdekében. Elsődleges célok közé helyezte a korai felismerés és kezelés mellett a rákbetegek életminőségének javítását, különös tekintettel a fájdalom kezelésére a betegség minden szakaszában.

A Nézőpontváltó Egyesület egyik célja, hogy a hozzá csatlakozott rákellenes civilszervezetek munkájára irányítsa a figyelmet, és azok üzenetei eljussanak az érintettekhez. Ezen civilszervezetek folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal újra és újra felhívják a döntéshozók figyelmét mindazokra a problémákra, melyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

A Rákellenes Világnap alkalmával kéréssel és felhívással fordulunk mindenkihez:

– Kérjük minden egyes embertársunkat, hogy tekintsenek önmagukra és szeretteikre, mint egyedi és megismételhetetlen univerzumra!

– Álljanak önmagukhoz egészségtudatosan, vegyék igénybe az ingyenes orvosi rákszűrési lehetőségeket és erre biztassák a környezetükben élőket is!

– Vigyázzanak arra a testre, ami az övék, próbálják az adottságaikból a lehető legtovább, a lehető legjobbat kihozni, és kérjenek segítséget, ha változtatni kívánnak az életmódjukon!

– Ha – minden elővigyázatosság ellenére – mégis megbetegednének, akkor forduljanak támogatásért, támaszadásért a Nézőpontváltó Egyesülethez csatlakozott szervezetekhez és szakemberekhez! (nezopontvalto.hu)

Gubik Ági, Kern András, Kautzky Armand
a Nézőpontváltó Egyesület egészségnagykövetei
Sári Edina elnök, író
Dr. Borbényi Erika alelnök,
klinikai oszt. vez. onkológus főorvos, onkopszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!