Tél végi nassolás – egészségesen!

//

Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha nem veszélyes, hizlaló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! A tél végi vitaminszegény időszakban a legjobb választás, ha sütemény helyett olajos magvakat ropogtatunk vagy aszalt, szárított gyümölcsöket majszolunk.

Bár az olajos magvaknak (pl. tök- és napraforgómag, dió- és mogyorófélék) köztudottan magas a kalóriatartalmuk, ám igencsak bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Sőt, egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis kedvező zsírsav-összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Kiemelkedő E-vitamin-tartalmuk hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez is. Egyik aminosavuknak, az argininnek, és omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően még gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A belőlük sajtolt olajok is értékes tulajdonságokkal bírnak.

Tipp: heti 1-2 marék olajos mag nagymértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez!

Az aszalt és szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek, főként, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat, amire semmi szükség, hiszen eleve édesek. Itt is fontos mértéket tartani, mert hajlamosak vagyunk kisebb tömegük miatt, sokkal többet enni belőlük, mint nyers társaikból. A szárított gyümölcsök nagyrészt megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, csak a C-vitamin mennyisége csökken jelentősen a magas szárítási hőmérséklet hatására. Magas rosttartalmuk pedig elősegíti a megfelelő bélműködést.

Tipp: készíthet otthon is szárított gyümölcsöket, zöldségeket a sütőben, egészen alacsony hőmérsékleten!

Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók akár desszertként, akár müzlibe, sőt krémlevesek díszítésére, gazdagítására is.

Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!