Keresés
Close this search box.

Testmozgás – a hosszú élet titka!

//

A mozgáshiány csaknem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint az elhízás – vélik a Cambridge-i Egyetem kutatói. Aki tehát sport helyett a fotelben ül, nemcsak egészségét, de életét is veszélyezteti!

Az inaktivitás megbetegít!

Az évmilliók során kifejlődött emberi test rengeteg feladatot képes elvégezni. A vadászó-gyűjtögető életmód sokrétű mozgásformát igényelt az embertől, akinek a gyaloglás és a futás éppúgy a mindennapok része volt, mint az energia megőrzésének képessége az éhezéses időszakokban. Nyilvánvaló, hogy ma már a nyugati embernek nem kell megküzdenie az ételért, ezért majdnem teljesen leszokott a fizikai aktivitásról, aminek egyenes következménye az egészségromlás.

– A cukorbetegség kialakulására a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek 30%-kal kisebb esélyük van, mint az inaktívoknak.

– A szív- és érrendszeri betegségek kétszer gyakrabban érintik az inaktív személyeket, mint a rendszeresen mozgókat, nem is beszélve arról, milyen eredményt érhetnek el azok, akik a napi sport mellett tudatos táplálkozást folytatnak, esetleg azt még vitaminokkal (pl. C-, D- és K2-vitamin), illetve ásványi anyagokkal (pl. magnézium, cink, króm), illetve gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal is kiegészítik.

– Vitathatatlan, hogy az aktívan edzők idősebb korukban is sokkal jobb állóképességgel, izomzattal és mozgáskoordinációval rendelkeznek, ami az időskori életminőség fontos mutatója.

– A fizikailag aktív személyeknek ráadásul 40%-kal kisebb az esélyük a vastagbélrákra, csökken a mellrákkockázatuk, a magas intenzitású mozgás pedig hatásos lehet a prosztatarák ellen is.

Kifogások helyett cselekvés!

Az ideális mozgásforma megtalálásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy olyasmit válasszunk, amit kedvvel tudunk végezni, és ami beilleszthető a mindennapjainkba, hogy ne tudjunk időhiányra hivatkozva kibújni a mozgás alól.

Tartsuk be a fokozatosság elvét!

Aki a teljes semmittevésből kíván belevágni egy egészségesebb, sportosabb életformába, vállaljon eleinte kevesebbet, és fokozatosan emelje az adagokat, a tempót, folyamatos kontroll mellett. A nagy izomcsoportokat megmozgató, dinamikus jellegű mozgásformáknak általában az egész szervezetre nézve pozitív hatása van, pláne ha módunk van a szabad levegőn sportolni. Kezdőknek is ajánlható a gyaloglás, kocogás, futás, úszás, kerékpározás és az aerobik. Ezeknél a mozgásformáknál az intenzitás egy pulzusmérő óra segítségével jól kontrollálható. Ha ez nem áll rendelkezésre, a szervezetünk pulzusmérő kontrolljára is bízhatjuk magunkat, ugyanis a zsírégető tartomány mindenkinél az a terhelés, amikor még zihálás nélkül tud beszélni.

A lényeg az elhatározás, hiszen a kedvező változások egész biztosan meggyőznek mindenkit arról, hogy érdemes az aktív életet választani.

Lóránth Kata
aerobik szakvezető
oxygenwellness.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!