Tiszta emésztőrendszer – az egészség kulcsa?

//

A jóga hagyománya szerint az egészség egyik kulcsa a belek állapotában rejlik. Matuzsálem, a bibliai ősatya, Noé nagyapja nevéhez fűződik a mondás: „Tartsd a fejedet hidegen, a lábaidat melegen, a beleidet pedig tisztán! Ez a hosszú élet titka!”.

A szervezetben életünk során egyre inkább felhalmozódnak a méreganyagok. Éppen ez, azaz a szervezet toxinokkal való feltöltődése az egyik fő oka a korai öregedésnek és szenilitásnak. Minden élő sejt bomlástermékei mérgezőek a szervezet számára. Nagyon veszélyes önmérgezési forrást jelent az a tény, hogy a káros anyagok a belek falán szívódnak fel, szétterjedve az egész szervezetben. Még azok számára is, akiknek nincs gyakori székrekedésük, állandó mérgezési gócpontot jelenthet a vastagbél pangó tartalma. A belek naponta történő kiürítése sem zárja ki azt, hogy a bél nyálkahártyáján lerakódások keletkezzenek, melyek idővel vékony réteget képeznek a nyálkahártya belső felszínén, és lassan megkeményednek. Így lehetetlenné válik kiürülésük. Rothadást, erjedést válthatnak ki, és e folyamatok toxinjai felszívódva az egész szervezetet átjárják.

A bélnyálkahártya számos betegség kiindulópontját képezheti. A daganatos megbetegedések például, a szervezet többi szervéhez viszonyítva, leggyakrabban a gyomor- és béltraktusban fordulnak elő. Még a férfiak leggyakoribb daganata, a tüdőrák is „közvetlen” energetikai kapcsolatban van a vastagbéllel. „Ha a tüdő megbetegszik, ápold és erősítsd azt a vastagbélen keresztül” – mondja a hagyományos kínai gyógyászat.

Ahogy az utak esetében is a kanyarok a legveszélyesebbek, úgy itt is a vastagbél görbületeinek tájékán a leggyakoribb a rák, mivel itt a béltartalom mozgása nagyon lelassul.

A rák azonban nem az egyetlen betegség, amitől tartaniuk kell azoknak, akiknek vastagbelét el nem távolított üledékréteg borítja. Az önmérgezés számlájára írhatóak fel a következő betegségek is: májcirrózis, reumatizmus, vérhas, érgyulladás, álmatlanság, isiász, vérszegénység, ideggyulladás, pszihózisok, szívbetegségek, bőrbetegségek, szájszag, kőképződés.

Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy egy csokorba összefoglaljam a székrekedés főbb következményeit szervezetünk különböző szintjein:

Talán első nekifutásra szakmailag nem is érthetőek az ok-okozati összefüggések, mindenesetre megfelelő vastagbél-tisztítással a legtöbb felsorolt kóros elváltozás, betegség javul vagy teljesen meg is gyógyul.

A székrekedés azért veszélyes, mert a vastagbél nyálkahártyája és a vérerek között nincs semmilyen tisztítószerv, így a mérgek közvetlenül a keringésbe jutnak, és egész szervezetünkben szétszóródnak. Ha az évek során a vastagbélből folyamatosan filtrálódnak a mérgek, nem nehéz elképzelni ezek negatív hatását szervezetünkre és az öregedés folyamatára.

Dr. Csóka Tibor
klinikai onkológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!