Keresés
Close this search box.

A női fertőzések megelőzhetők, kezelhetők

//

Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne valamilyen nőgyógyászati fertőzéssel. Egyéni hajlam esetén, illetve megfelelő kezelés hiányában ezek visszatérhetnek, így fokozott odafigyelést igényelnek.

A női fertőzések megelőzhetők, kezelhetők

Viszketés, érzékenység és sűrű, fehér, szagtalan folyás gombás fertőzésre utalhat. A probléma átterjedhet a húgycsőre és a húgyhólyagra is, amit gyakoribb vizelési inger, csípős, fájdalmas érzés kísérhet.

A leggyakoribb kórokozó a Candida gomba, mely a normál flóra része, elszaporodása esetén azonban betegséget, kellemetlen tüneteket okozhat. A hajlamosító tényezők között szerepel a várandósság, a túlsúly, a túlzott cukorbevitel, a cukorbetegség, illetve az antibiotikum- és szteroid-kezelés.

A közhiedelemmel ellentétben, a fertőzés a férfiakat is érintheti, náluk gyakran tünetmentesen van jelen, de szexuális úton továbbadhatják, ezért a partnereket együtt kell kezelni az újrafertőződés megakadályozására. Az is közkeletű hiedelem, hogy a természetes vizekben könnyebben fertőződhetünk, pedig a meleg vizű medencékben erre sokkal nagyobb az esély.

A gombára hajlamos nőknek érdemes a hormonális fogamzásgátlót más megoldással helyettesíteni; antibiotikumokat csak a szükséges ideig szedni; csökkenteni a szénhidrátbevitelt, kerülni az élesztős, édes ételeket; megfelelő stresszkezelő módszert választani; lecserélni a túl szűk, vagy műszálas ruhadarabokat, kerülni az izzadást; sport után alaposan tisztálkodni és szárazra törölközni.

A panaszok kezelését az orvos által javasolt antimikotikus (gomba ellenes) készítményekkel hatékonyabbá tehetjük.

A gombás fertőzésekkel ellentétben, például a Chlamydia vírus közös fürdőben vagy vécéhasználat során nem terjed, a szexuális úton fertőződést az aktus során mindvégig védekezve kerülhetjük el. A biztonságos monogám párkapcsolat, az egészséges hüvelyflóra fenntartása, erősítése is fokozhatja a védelmet, melyet tovább javíthatunk tejsavtartalmú tisztálkodószerek használatával. Inkább utólag, mint az aktus előtt végezzünk alapos tisztálkodást, megelőzve ezzel, hogy a zuhanyozás során felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken a kórokozók könnyen átjuthassanak.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!