A termékenység hormonális akadályai

//

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség drámai méreteket öltött. A párok 25-50%-ánál már az első gyermek fogantatása is nehézségekbe ütközik. A meddőség sok egyéb ok mellett leggyakrabban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethető vissza.

A termékenység hormonális akadályai

A fogantatás létrejöttét akadályozó betegségek gyakoriság sorrendjében a következők:

Mivel éretlen petesejtből kb. 3 hónap, amíg megtermékenyülésre alkalmas, érett petesejt jön létre, ezért is nagyon fontos a megelőző 3-6 hónapban tartózkodni minden káros hatástól. Problémás esetben már a gyermektervezés előtt alapvető a hormonális és immunológiai, genetikai vizsgálatok elvégzése, az életmód-változtatás, a megfelelő diéta és szükség esetén a gyógyszeres kezelés.

Vegyük figyelembe: az alkohol bizonyítottan csökkenti a termékenységet; napi 1 kávénál több jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre; kóla, energiaitalok és más üdítők szintén nem előnyösek, a dohányzás mértékével arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.

Vitaminok, nyomelemek, melyekre szükségünk lehet:

Folsav: védi a DNS-t a magzati fejlődési zavaroktól, így már 3 hónappal előre célszerű szedni.

A B6 vitamin javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Cink: hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel – mindkét szülőnél.

Szelén: antioxidáns hatású nyomelem, alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához, a spermiumok mozgásának javításához.

E vitamin szintén fontos, szükséges antioxidáns.

C Vitamin fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől.

Javasolt még az L-Karnitin és L-Arginin esszenciális aminosavak bevitele, utóbbit herpesz fertőzés esetén ne használjuk!

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
www.endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!