Keresés
Close this search box.

Ébred a természet!

//

Bár a korábbi évekhez képest szokatlanul hideg és hosszú telünk volt, mely – reményeink szerint – sok kórokozót és kártevőt elpusztított, a tavaszi kirándulások során vegyük figyelembe, hogy a kullancsok jó része mégis átvészelte a telet, és ismét „tárt karokkal” várják a túrázókat, kocogókat és táborozókat.

Ébred a természet!

Európában háromféle Borrelia baktérium okozza a kullancs által terjesztett Lyme borreliosis Lyme-kór – komplex kórképét, mely általában bőr, mozgásszervi, idegrendszeri és ízületi tünetek együtteséből áll.

Napjainkban már nemcsak a természetben, hanem a városok kertjeiben és parkjaiban is találkozhatunk kullancsokkal, így a védekezést e területekre is érdemes kiterjesztenünk. A gyermekek védelme ez esetben is a szülők feladata és felelőssége.

Dr. Varga Károly házi gyermekorvos a szúnyogok és a kullancsok okozta fertőző betegségek elleni prevenció kapcsán a gyermekek védelmére, a természetben tanúsított helyes magatartásra hívja fel a figyelmet. Gyermekeink csak akkor maradnak egészségesek, ha minél többet tartózkodnak és mozognak a szabadban. Ezért nem jó taktika, ha – tartva a vérszívóktól – megfosztjuk őket a természettől.

Fontos, hogy minden kirándulásra vigyük magunkkal a patikákban kapható kullancsriasztó szert és kullancs-eltávolító kanalat. Ha észrevesszük, hogy kullancs fúródott saját vagy gyermekünk bőrébe, szakszerűen távolítsuk el.

A Magyar Kullancsszövetség ajánlása szerint ne használjunk olyan eszközt a kullancs eltávolítására, mely megragadja és megszorongatja a kullancs testét, mert kórokozókat öklendezhet az áldozatba! Ne dobjuk el a kiszedett kullancsot, mert fontos biológiai információt hordoz. Vizsgáljuk meg a kullancsot a gyógyszertárakban kapható kullancs teszttel, hogy hordoz-e Lyme-kórt okozó baktériumokat. A tesztet otthon is elvégezhetjük, s kiderül, fertőzött volt-e a kullancs.

Dr. Varga Károly véleménye szerint nincs ok pánikra abban az esetben sem, ha a teszt pozitívnak bizonyul. Ne rohanjunk az orvosi ügyeletre, csak jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és idejét, majd a csípést követő egy-két hónapos időtartamban figyeljük a gyermekünket, hogy nem jelentkezik-e a Lyme-kór tüneteként a bőrén kokárdaszerű piros folt, illetve gyermekeknél jellemző a fülcimpa bevörösödése is. Ez csak az esetek 50%-ában jellemző tünet. A Lyme-kórt kísérhetik nem specifikus tünetek is: például zsibbadás, láz és ízületi vagy idegrendszeri panaszok, attól függően, hogy az adott kullancs mely borrelia törzset hordozta magában.

Ha a tünetek bármelyikét észleljük, konzultáljunk a gyermekorvossal a további teendőkről. A diagnózishoz vérvétel, laboratóriumi vizsgálat szükséges, mely a csípést követő kb. 4-6 hét elteltével mutat pontos eredményt. Ha beigazolódik a Lyme-kór, ne ijedjünk meg, mert gyógyszerrel eredményesen gyógyítható. A természet adta veszélyektől tehát nem kell félni! Meg kell tanulni azok elhárítási módjait , és szükség esetén alkalmazni is kell őket.

Forrás: ParaMedica Egészségmagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!