Ég a gyomrom!

//

Évszakváltáskor, tavasszal és ősszel különösen sokan tapasztalják meg a gyomorégés kellemetlenségeit. Az újra és újra kiújuló reflux, esetleg fekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása lehet, ezért megfelelő kezelést igényelnek.

Ég a gyomrom!

A felnőttek felét érinti a gyomorégés. A reflux vagy gyomorégés kapcsán a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is. A magyar felnőttek – különösen 40 éves kor után – több mint 50%-ban érintettek, azaz különböző gyakorisággal tapasztalják a panaszokat. Várandósok esetében szintén sűrűbben jelentkezik gyomorégés. A rizikót összességében növeli a túlsúly, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, illetve egyes légúti betegségek megléte.

A reflux kezelése a savas pH normalizálásán alapszik. Enyhébb tünetek esetén elegendő lehet kiiktatni az étrendből a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, egyéb savasító élelmiszereket, édes, szénsavas italokat és a dohányzást. A növényi zsiradékokkal és a vajjal is mértékletesen kell bánni. A szénhidrátok közül a keményítők – pékáru, keksz, rizs, tészta, burgonya – ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. Részesítsük előnyben a lúgosító hatású ételeket, italokat, a zöldségeket, főzelékféléket pedig inkább párolva, mint nyersen fogyasszuk, a gyümölcsök egyéni érzékenység szerint ajánlottak főként a rosttartalmuk miatt.

A fekélyek kialakulásában a már ismert rizikófaktorokon túl szerepet játszik bizonyos gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése és a Helicobacter pylori baktérium is. Ez utóbbi elsősorban a nyombélfekély, míg a fájdalomcsillapító szerek kontrollálatlan szedése a gyomorfekély kockázatát emeli negyvenszeresére. A stressz ugyancsak önálló rizikófaktor.

A hasfájást, gyomorégést sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélyeknek csupán 10%-a gyomorfekély, a döntő többség nyombél- vagy patkóbélfekély. A nyombélfekély eredője valóban gyakran a reflux. A tartósan erős, savas, maró hatás ugyanis károsíthatja a nyálkahártyát, ami hosszabb távon fekélyhez vezethet. Erős, szúró fájdalom, nyomásérzés és egyéb hasi panaszok esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

Dr. Mármarosi István
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!