Keresés
Close this search box.

Gyermekvállalás és pH

//

A természet úgy alkotta meg az élőlényeket, s így az embert is, hogy teste kémiai úton védelmi vonalat képezzen a külső kórokozók ellen. A gyermekvállalás időszakában saját és születendő gyermekünk érdekében is fontos feladatunk e védelem fenntartása, erősítése.

Gyermekvállalás és pH

Bőrünket savas vegyhatás védi a többnyire lúgos közeget kedvelő kórokozó baktériumoktól, ez a „savköpeny” az első védelmi réteg. A gyomrot a 2-es pH-jú gyomornedv, a tüdőt az itt keletkező szénsav savas hatása, míg a hasüreget nők esetében a savas hüvely védi.

Családtervezés kapcsán vegyük figyelembe, hogy a partnerek gyakran oda-vissza fertőzik egymást a kórokozókkal, melyek többnyire a végbélflóra tagjai. Az így kialakult hüvelyfolyás, gyulladás akadálya lehet a teherbeesésnek.

Az intim higiénia, a savas intim szappanok használata a megelőzést szolgálja. Szex előtt a partner védelmében javasolt savas intim szappannal megmosakodni, szex után pedig önmagunk védelmében.

A napjainkban gyakori kontaktallergiás folyamatok megelőzése, kezelésének kiegészítése érdekében részesítsük előnyben a vegyszermentes, illat- és színezésmentes termékeket.

A várandósság során gyengül a hüvely savas flórája, a vércukorszint emelkedése miatt a hüvelybe kerülő kórokozók elszaporodhatnak. Hüvelyi kezelés mellett a hüvelyből kifolyó váladék eltávolításával, a kis- és nagyajkak megtisztításával, a savas vegyhatás erősítésével megelőzhetjük a visszafertőződést.

A gyermekágyi időszakban a méhből a hüvelyen át kifolyó vér és váladék pH-ja 7-es , azaz semleges, ami a kórokozók elszaporodásához, fertőzéshez vezethet. Tampon használata TILOS! A betétet gyakran kell cserélni, és naponta kétszer javasolt a nemi szerveket savas szappannal megmosni, hogy a hüvelybemenet természetes állapota mielőbb helyreálljon.

Baba- és gyermekápolás: az addig semleges vegyhatású magzatvízben élő baba bőre születés után elkezd alkalmazkodni a környezethez, kialakul a „savköpenye”. A lúgos szappanok, de még a folyékony szappanok 5-7 közötti pH-ja is rongálja ezt a savas védőréteget, törekedjünk tehát annak megőrzésére, az illat- és színezék mentes tisztálkodásra a bőrallergiák megelőzése érdekében.

Dr. Kiss Rita
mikrobiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!