Keresés
Close this search box.

Még mindig köhögünk?

//

Régen vége a télnek, itt a napsütéses tavasz, és sokan még mindig köhögnek, krákognak, pedig már az influenza szezont is magunk mögött hagytuk. Ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, fontos lenne kiderítenünk, mi is okozza a visszatérő, kellemetlen panaszokat.

Még mindig köhögünk?

Fertőzések – a vírusos és bakteriális légúti betegségek, a torok- és gégegyulladás gyakori tünete a köhögés, melynek kezelésére számtalan kitűnő készítmény áll rendelkezésünkre. Ezekre egyre kevésbé lesz szükségünk a napfényes tavaszi, nyári időszakban.

Légúti allergia – ahogy télen a megfázás, úgy tavasztól őszig a levegőben egyre nagyobb koncentrációban jelenlévő pollenek okozhatnak légúti irritációt, köhögést, sőt asztmatikus tüneteket is. Az allergiás nátha miatt gyakran jelentkezik hátsó garatfali csorgás, a torok felé lecsorgó orrváladék pedig irritálhatja a hangszálakat, így rekedtség is jelentkezhet. Az allergiára szedett antihisztaminok gyakran kiszáríthatják a nyálkahártyát, ami száraz köhögést eredményezhet.

Reflux vagy túlzott gyomorsav képződés során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és gyakran irritálja a torkot és a hangszalagokat, ennek következménye lehet (főleg reggel) a tipikus refluxos köhögés, illetve a visszatérő rekedtség.

Pajzsmirigyzavarok is okozhatnak köhécselést, rekedtséget, ami nők körében különösen gyakori. Ennek oka egyfelől a megnagyobbodott pajzsmirigy, de a pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete is lehet.

Kevés folyadék fogyasztása, száraz, poros, szennyezett levegő belélegzése – a fűtés vagy a légkondicionáló, poros munkahelyi körülmények vagy a szabadban végzet munka miatt is jelentkezhet kellemetlen köhögési inger. Zárt térben a levegő párásításával, a szabadban porvédő maszkkal enyhíthetjük e panaszokat.

Rossz szokás – akik megszokásból krákognak, köszörülik a torkukat vagy köhécselnek, ugyanúgy megterhelik a hangszalagjaikat, mint a túl hangos, vagy túl sok beszéddel, ráadásul még környezetük számára is irritáló lehet e szokásuk.

Dohányzás, daganat – a dohányfüstös levegő belélegzése önmagában is köhögést válthat ki, hosszú távon pedig daganatos elváltozásokhoz vezethet.

Látszólag ok nélküli tartós köhögés, rekedtség esetén, forduljunk mielőbb szakorvoshoz, hogy az alapbetegség kezelésének eredményeként megszabadulhassunk e kínzó panasztól.

A köhögéssel, torokfájással járó panaszok enyhítésére az első napokban érdemes a régi, jól ismert házi praktikákat is bevetnünk. Lássuk, mit kínál nekünk a természet patikája!

Meleg gyógynövényteák A bőséges folyadékfogyasztás kihagyhatatlan! A rendszeres hidratálás megelőzi a torok kiszáradását – ami száraz köhögés esetén gyakori –, illetve megkönnyíti a nyelést, csillapítja az esetleges torokfájást. Folyadékpótlásra legalkalmasabb a meleg – nem forró – mézes tea. A gyümölcslevek nem jelentenek jó alternatívát ebben az esetben, némelyek savtartalma (pl. narancslé) irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.

Sós vizes gargalizálás Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál sót feloldunk 1 dl langyos vízben és kis adagokban gargalizálunk vele. A sós vízhez érdemes egy teáskanál kurkumát is adni, mely nemcsak fűszer, hanem erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövény is.

A gyömbér szintén erős gyulladáscsökkentő. A megelőzésében és a kezelésében is jelentős eredmények érhetőek el vele. A makacs köhögést az egy csészényi felforralt vízzel elkevert gyömbér, csipetnyi szegfűszeg és méz hatásosan csillapíthatja.

Hagymafélék A fokhagyma önmagában vagy mézbe keverve igen hatékony. Kiváló szelénforrás, a szelénről pedig több kedvező hatása mellett az is kiderült, hogy fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében. A vöröshagyma pedig a héjával együtt a népgyógyászat jól bevált köhögéscsillapító teájának alapja.

A méz számos kórokozóval veszi fel a harcot, s a baktériumok pedig nem válnak rezisztenssé rá. A hagyományos orvoslás lassan kezdi ismét felismerni hatékonyságát ott, ahol az antibiotikumok kudarcot vallottak. Ne csak köhögés, torokfájás idején fogyasszunk mézet, hiszen a méz a benne található sok értékes anyagnak köszönhetően másra is jótékonyan hat. Hatásos lehet méhpempővel együtt roborálásra, a fizikai fáradtság, álmatlanság vagy akár a székrekedés leküzdésére is.

Amennyiben a házilagos módszerek néhány napon belül nem vezetnek eredményre, s a panaszok sem enyhülnek, forduljunk orvoshoz, hogy fény derüljön a köhögés valódi okára! Makacs bakteriális fertőzés esetén a szövődmények elkerülése érdekében antibiotikus kezelésre is szükség lehet.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!