Keresés
Close this search box.

Sportolj a szabadban!

//

A természet gyógyító erejét vizsgálták a Peninsula Orvosi Egyetem kutatói az életerő és a mentális állapot alakulásának tekintetében a különféle sportokat végző emberek körében. Az összehasonlítás alapját az képezte, hogy a vizsgált személyek zárt helyen, edzőteremben, avagy kinn a szabadban végezték a testmozgást.

Egyre több kutatás foglalkozik a természet gyógyító erejével. Már az is pozitív hatással lehet fizikai és mentális állapotunkra, ha ablakunk egy szép kertre, virágokra és zöldellő fákra nyílik, vagy ha a szabadban kirándulunk, dolgozunk, fizikai munkát végezünk, s közben újrateremtjük kapcsolatunkat a természettel. Erősíti ezt, ha saját kertünkből, a magunk által termesztett növényeket fogyasztjuk, de az állatok – például a lovak, kutyák, macskák – közelsége is nyugtató, gyógyítóhatású lehet.

Az egyetem kutatásában részt vevők közül a legtöbben a természetben végzett edzésről állították, hogy javítja mentális közérzetüket. Arról számoltak be, hogy utána jobban érzik magukat, feltöltődnek, megnő az energiájuk, pozitívan állnak hozzá még a nehézségekhez is. Emellett csökken a korábban felgyülemlett feszültség, megszűnik esetleges zavarodottságuk, agressziójuk, dühük, depressziójuk és lehangoltságuk. A megkérdezettek arról is beszámoltak, hogy élvezték a szabadban végzett mozgást, elégedettség, jó érzés töltötte el őket. Mindez arra ösztönözte őket, hogy máskor is időt szánjanak a szabadtéri edzésre. Ezzel ellentétben, a zárt teremben edzők nem számoltak be hasonló pozitív hatásokról.

A tanulmány egyik szerzője, Prof. Michael Depledge véleménye szerint a betegség-megelőzés eszközévé válhatnak a szabadban végezhető edzések. A stressz, az idegi kimerültség, fásultság, depresszió és lehangoltság holisztikus szemléletű gyógyításának egyik receptje lesz, hogy az orvos gyógyszer helyett szabadtéri mozgást vagy sportot javasol betegének.

A z európai népesség 75%-a él városi környezetben, ezért egyre nagyobb erőfeszítés szükséges, hogy az ember újra rátaláljon a természetre, hiszen a modern életmód minden negatív hatását csökkentheti, ha több időt töltünk a természetben. Minél érintetlenebb a természet, annál jobban érezzük majd idegrendszerünket regeneráló és nyugtató hatását.

A tudományos kísérlet eredménye remélhetőleg arra ösztönzi a városokban élőket, hogy szabadidejükben kiránduljanak, túrázzanak, kocogjanak, kerékpározzanak, sétáljanak a szabad természetben.

Bár a tiszta levegőn sporttal, kirándulással töltött órák valóban életenergiával töltik fel testünket-lelkünket, ám a téli mozgásszegény időszak után, az egyenetlen talajon végzett mozgás miatt kisebb-nagyobb balesetek, sérülések előfordulhatnak.

A megfelelő mozgásforma kiválasztásánál legyünk tekintettel tehát mindenkor egészségi állapotunkra, erőnlétünkre, izmaink és ízületeink edzettségére, teherbírására! A túlterhelésből eredő izomláz, esetleges izomgörcsök, húzódások, rándulások, egyéb izom és ízületi sérülések elkerülése érdekében tartsuk be a fokozatosság elvét!

Ne feledkezzünk el róla, hogy a természetben tavasztól őszig kullancsokkal, szúnyogokkal is gyakran találkozhatunk. Főként erdőben vagy magas fűben járva számíthatunk támadásukra, így érdemes már a kirándulás, kocogás, edzés előtt bekenni magunkat olyan kullancs- és szúnyogriasztó szerrel, melynek hatása tartós, de bőrünket nem irritálja.

Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, s gondoljunk a természetben hatványozottan jelentkező pollenterhelésre is! Asztma, allergia esetén mindig vigyük magunkkal gyorsan ható sürgősségi szereinket!

Ne feledjük, előrelátó módon felkészülve, a természetben eltöltött idő valódi öröm, kikapcsolódás, stresszoldás és feltöltődés lehet számunkra.

Forrás: ParaMedica Egészségmagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!