Keresés
Close this search box.

Változékony idő – változatos ízületi panaszok

//

A tavaszi változékony, szeles időjárás hatására gyakran fokozódnak az ízületi fájdalmak, így érdemes áttekintenünk, mit tehetünk a panaszok enyhítése érdekében.

Míg fiataloknál az ízületi fájdalmat leggyakrabban a térd túlterhelése vagy sport közbeni sérülése miatt kialakult nyálkatömlő gyulladás okozza, addig idősebbeknél főként az ízületek kopása (osteoarthritis), az ízületi gyulladás, illetve a reuma áll a háttérben.

Közel 200 betegséget jelölünk a reuma összefoglaló névvel. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, fájdalmas, tartós, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. A fájdalom kialakulásában gyakran szerepe van a légnyomásváltozásnak is. Az egészséges ízületek belső nyomása ugyanis nulla, ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos, vagy gyulladásos ízület nyomása azonban magasabb, minimálisan 20-30 Hgmm. E nyomást a légnyomásváltozás gyors süllyedése-emelkedése is befolyásolja, duzzanatot és fájdalmat eredményezhet.

A lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és izomgörcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hűvös idő leginkább hát- és derékfájást eredményez, míg a térdízület fájdalmát a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése is fokozza.

Az ízületi fájdalmak kiváltó okai lehetnek – a sérülés és a gyulladás mellett – egyes fertőzések, illetve autoimmun betegségek is, de leggyakoribb előidézője az artrózis (ízületi porckopás), melynek során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. Az állapot általában lassan alakul ki, és bár bizonyos esetekben nem okoz tüneteket, leginkább a fájdalom hívja fel rá a figyelmet, mely terhelést követően vagy időjárás változásakor jelentkezhet.

Szervezetünk legbonyolultabb ízülete a térd, itt jelentkezik leggyakrabban az artrózis. Ilyen esetben egyrészt tehermentesíteni kell a térdet, másrészt nagyon fontos megerősíteni a térd körüli izmokat a maradék porcállomány megóvása érdekében. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki terápia, de különböző módszerekkel a fájdalom csökkenthető és az ízület mozgásképessége javítható.

Sajnos sokan még mindig csak a szájon át bevehető fájdalomcsillapítókban hisznek, pedig léteznek már igen hatékony eljárások és helyileg használatos, több órán át ható krémek, gélek, tapaszok, amelyekkel kiváltható az állandó tablettaszedés. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, hogy ne terheljék tovább a szervezetüket.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással és a normál testsúly megőrzésével.

Íme pár ízületkímélő tipp:

1. Ízületi kopás esetén jótékonyan hat az úszás (gyors- és hátúszás felváltva). A mellúszás kissé csavarja a térdízületi szalagokat, ezért térdproblémák esetén nem ajánlott, de kifejezetten jót tesz például csípőízületi panaszok esetén, mert a széles ívű lábtempó miatt megelőzheti az ízületek zsugorodását.

2. A biciklizés is szóba jöhet, de térdízületi kopás esetén csak lazán, megerőltetés nélkül, szobabiciklinél pedig a legenyhébb fokozatot beállítva. Csípőízületi kopásos betegeknek ideális megoldás lehet a szobabicikli, főként, ha sikerül deréktámaszos ülésben tekernünk, amely enyhén hátradöntött helyzetben van. Semmiképp ne görnyedjünk előre a kormányhoz!

3. Legyünk óvatosak a mindennapi, kemény talajon történő gyaloglással, mert 10-15 év alatt elkoptathatja a térdízületet.

4. Javítják az ízületi porc táplálkozását, és még élvezetesek is a mediball labdán végzett gyakorlatok, melyek finom hullámmozgásukkal kifejezetten kíméletesek.

5. Fordítsunk figyelmet a kényelmes, párnázott cipő, szandál kiválasztására!

6. Bár az artrózis kezelésére nincs speciális diéta, a gyümölcsben, zöldségben gazdag, a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat is tartalmazó táplálkozás segít az ideális testsúly megtartásában, ez pedig lassíthatja a folyamatot, mérsékelheti a fájdalmat.

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!