Keresés
Close this search box.

A mértékletes napozás egészséges!

//

Hét vezető brit egészségügyi csoport hivatalos közleményt adott ki, amely cáfolja az előző évtizedek napozásellenes álláspontját. A közlemény elismeri, hogy a napozás egészséges, és annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitamint állíthasson elő, gyakrabban kellene viszonylag rövid időt a napon töltenünk.

A mértékletes napozás egészséges!

A hét nonprofit szervezet – köztük a Brit Rákkutatási Alapítvány, a Brit Osteoporosis Társaság, a Brit Bőrgyógyászok Társasága és a Népegészségügyi Bőrgyógyászati Társaság – közleménye, melyben elismerik, hogy a napfény egészséges , komoly változást jelent a korábbi állásponthoz képest, mely szerint a napozás kifejezetten káros.

A D-vitaminhiányt korábban már összefüggésbe hozták sok súlyos betegség – például a rák, skizofrénia, csontbetegségek, veseproblémák, cukorbetegség és a kóros elhízás – kialakulásával. Rendszeres napozás hatására ugyan-akkor rohamosan csökken a D-vitaminhiány, és ezzel fenti betegségek előfordulásának gyakorisága.

A D-vitaminbevitel mind napozással, mind pedig étrend-kiegészítőkkel való növelése ma vitathatatlanul a legfontosabb teendő az egészség javítása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a degeneratív betegségek megelőzése érdekében.

Bár a brit közlemény óriási előrelépést jelent, de továbbra is igen nagy az információs szakadék, hiszen csupán napi 10 perces napozást javasolnak, ami nem mindenkinek elegendő, különösen sötétebb árnyalatú bőr esetén. A Nagy-Britanniában élő afrikai származású embereknek például többre, akár napi 3 órányi napsütésre van szükségük a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához.

A szükséges napfénymennyiség tehát egyénenként különböző, a jó hír, hogy a leégésre hajlamos fehér bőrűeknek (és a gyermekeknek) jóval kevesebb idő elegendő a kellő mennyiségű D-vitamin szintetizálásához, mint a kreolabb típusúaknak, akik amúgy is több időt tölthetnek a napon károsodás nélkül.

Forrás: Mike Adams, Natural News, ford. Homok Szilvia,

a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!