Keresés
Close this search box.

Csobbanjunk!

//

Sokan túl vannak már az első babás, kisgyermekes nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló vakációt, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Számukra különösen hasznos lehet az alábbi útravaló.

Csobbanjunk!

Biztonságos pancsolás

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben. Egyes szülők a természetes vizeket részesítik előnyben, de ott a víz sodrása és mélysége gondot jelenthet. Az uszodákban, strandokon a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél (és felnőtteknél) nem ritka, hogy a baktériumok mellett, maga a fertőtlenítőszer is kellemetlen bőr- és szemtüneteket okoz.

A kisebb gyermekeket a biztonságosabb gyermekmedencébe tegyük, és ügyeljünk a higiéniás szabályok betartására: a szülők ne üljenek bele a gyermekmedencébe!

A gyógyvizes medencék használata ugyanakkor – a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt – gyermekek számára nem ajánlott, így a kisgyermekes szülők számára külön feladatot jelent a gyógyfürdőzés mellett a gyermekfelügyelet párhuzamos megoldása.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Érzékeny fülek

A nyári időszakban gyakori probléma a köznyelvben úszófülként ismert otitis externa, a hallójárat betegsége, mely elsősorban gyerekek vagy gyakran úszó felnőttek körében fordul elő. Kialakulásában a tartós nedvesség döntő szerepet játszik. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így könnyebben fertőződik. A helytelen fültisztítás közben keletkező sérülések, a mechanikai, kémiai irritáció, vagy bizonyos, a fület is érintő betegségek (pl. seborrhea vagy pszoriázis) ugyancsak utat nyitnak a bakteriális vagy gombás fertőzésnek, a hallójárat gyulladásának.

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal jár, emellett fülfolyás, halláscsökkenés, sőt láz is jelentkezhet. Gyulladáscsökkentő fülcseppel a fájdalom hamar enyhíthető, s a panaszok néhány nap alatt elmúlnak. Érdemes azonban inkább a megelőzésre koncentrálnunk! Fürdés után a fej oldalra fordításával és óvatos rázásával igyekezzünk mielőbb eltávolítani a vizet! Ne használjunk fültisztító pálcikát, mely gyakran csak beljebb tolja a felhalmozódott fülzsírt. A fülzsírnak egyébként fontos védelmi funkciója van, rendszeres eltávolítása gyengíti a fül védelmét. Rendszeresen sportolók és érzékeny fülűek használjanak az úszáshoz füldugót!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Felfáztam!

A nyári fürdőzések kapcsán érdemes tudnunk, hogy a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók a fül- és szemtünetek mellett kellemetlen alhasi panaszokat is okozhatnak, melyeket a “felfázás” jelzővel szoktunk illetni. Különösen igaz ez az anyukákra, akik a medence partjáról vizes fürdőruhában felügyelnek a pancsoló gyermekekre. A medence hideg szélén üldögélés, vagy a vizes fürdőruha viselése felfázáshoz, hólyaghuruthoz vezethet. A lehűlt testtájékon ugyanis, az erek beszűkülnek, gyengül a keringés, s így a védekezés hatékonysága: a baktériumok könnyebben meg tudnak tapadni a hólyag falán és gyulladást okoznak.

Húgyhólyag-gyulladáson a statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik. A hölgyek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, vagy csak alig távozik, erős égő, szúró fájdalom, esetleg vér kíséretében. A panaszok sajnos könnyen visszatérnek, a húgyúti fertőzésekre a következő tényezők hajlamosítanak: különböző nőgyógyászati, kismedencei gyulladások,fogamzásgátlók szedése, gyakori partnerváltás, illetve a menopauza időszaka. A hatékony megoldást legtöbb esetben az antibiotikus kezelés jelenti, emellett javasolt kezeltetni az esetleges nőgyógyászati problémákat is, illetve odafigyelni a hólyag gyakoribb ürítésére.

Terápia és megelőzés szempontjából a legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás, mert hígul a vizelet, csökken a baktériumok koncentrációja. Sokat segíthetnek emellett a megfelelő gyógynövényteák is.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!