Szervezetünk öntisztító folyamata számos szerv együttműködése révén valósul meg. Az éjszakai alvás után reggel nyelvünkön talált lepedék a szorgos méregtelenítő munka eredménye. Távolítsuk el tehát a reggeli fogmosás során a nyelv lekaparásával.
Bőrünkön keresztül a verejtékezés útján méregtelenítünk, ezt szaunázással, ledörzsöléssel fokozhatjuk, ami serkentőleg hat a vér- és nyirokkeringésre is, mely a méregtelenítést is szolgálja.
Tüdőnk ugyancsak méregtelenít minden kilégzésnél – jótékony hatásúak tehát a tiszta, friss levegőn végzett légző-gyakorlatok, melyek még nyugtatólag is hatnak, levezetve a stresszt, a “lelki mérget”.
Májunk létfontosságú méregtelenítő munkáját a májra ható gyógynövényekkel – articsókával, máriatövissel – támogathatjuk, de jótékonyan hat minden keserű ízű étel, és a tisztító hatású gyógynövényekből (pl. csalán, gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, hibiszkusz, ezerjófű, nyírfalevél stb.) készült tea, melyet kúraszerűen máj- és epeműködést serkentő gyógyvizekkel is kiegészíthetünk.
Bélrendszerünket magas rosttartalmú élelemmel, zöldség- és gyümölcsnapok beiktatásával takaríthatjuk ki. A zöldségek és gyümölcsök a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett az anyagcserét aktivizáló enzimeket is tartalmaznak.
Kitűnő méregtelenítő hatással bír például az alma, melynek pektintartalma megakadályozza a bélben a fehérjék rothadását, megköti a vastagbélben a nehézfémeket, kiválasztja az ételek adalékanyagait. Szintén jótékony hatású a sárgarépa, uborka, brokkoli, karfiol, spárga, zeller és a hagymafélék is. Az avokádó hatóanyagai vízoldhatóvá, így kiüríthetővé teszik a zsírban oldható méreganyagokat. Kis mennyiségben aszalt gyümölcsök (pl. szilva, áfonya) is fogyaszthatók az emésztés gyorsítására, hogy csökkentsük a mér gek visszaszívódásának lehetőségét. Ugyancsak aktív salaktalanító az enzimekben bővelkedő ananász, melyet nyersen, és nem cukrozott konzerv formájában érdemes fogyasztani. Jótékony hatásúak a tengeri algák, a zeolit és a kovaföld is.
Méregtelenítő kúránk során kerüljük az édességek, egyéb könnyen oldódó szénhidrátok, az alkohol, az olajban, zsírban sült ételek, az állati fehérjék és a tartósított ételek, konzervek fogyasztását!
Együnk lassan, az ételre koncentrálva, rágjunk alaposan! Amennyiben gyomor, vagy egyéb emésztőrendszeri panaszunk van, a kúra megkezdése előtt konzultáljunk dietetikussal, orvossal, természetgyógyásszal!