Keresés
Close this search box.

Gyógynövényekkel a visszerek ellen

//

A visszérbetegségekben a gyógynövények szerepe többrétű: egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy éppen vérhígítók, melyek akadályozzák a vérrögök kialakulását. Íme, közülük néhány!

Gyógynövényekkel a visszerek ellen

Vadgesztenye a benne található rutin (a flavonoidok egy típusa) fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma. Kumarin- (vérhígító) tartalma gátolja a vérrögök képződését. Szájon át fogyasztani tilos!

Orvosi somkóró kumarin tartalma a gesztenyéhez hasonlóan véralvadásgátló, mely szájon át szedve könnyen túladagoláshoz vezethet, ezért használata csak külsőleg javasolt! Flavonoid tartalmának köszönhetően pedig gyulladás- és ödémacsökkentő hatású.

Körömvirág igen elterjedt, hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású növény. Kenőcsként főleg a gyulladt, trombotizált felületes visszerek kezelésére ajánlott.

Szúrós csodabogyó hazánkban kevésbé elterjedt, igen hatékonyan fokozza az érfalak rugalmasságát, segítve a vér áramlását. Szájon át bevéve és kenőcs formájában is alkalmazható.

Varázsmogyoró – magas tannin tartalmának köszönhető érösszehúzó, illetve antioxidáns hatását kapszulában és krémben egyaránt használják.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!