Keresés
Close this search box.

Hájas pocak vagy bomba alak?

//

A túlsúly egészségügyi kockázatainak megítéléséhez nyugodtan sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Ennél sokkal pontosabb mutató a testzsírszázalék, hamarosan az is kiderül, hogy miért.

Hájas pocak vagy bomba alak?

Tudjuk-e, hogy a hájas pocak ugyanolyan kockázatot jelent a koszorúér-betegség szempontjából, mint a magas koleszterinszint vagy napi egy csomag cigaretta? Akik koszorúér-betegségben szenvednek, és egyre “szélesedik a derekuk”, kétszer akkora esélyük van a végzetes kimenetelre, még ha a testtömegindexük (BMI) a normál tartományban van is.

A Mayo Klinika közel 16 ezer emberen végzett vizsgálata bizonyította, hogy nemcsak a látható zsír jelenti a veszélyt, hanem az ún. viszceláris (zsigeri) zsírok, melyek a hasüregben helyezkednek el. Valójában ezek a belső zsírok teszik ki a derékbőség nagy részét.

Ezek a zsírok igen aktívak az anyagcserében, ráadásul hormonokat és más anyagokat is termelnek, melyek negatívan hatnak az egészségre: elősegíthetik például a szívbetegség, magas vérnyomás, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma, alvási zavarok és a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.

A BMI (Body Mass Index) csupán a testmagassághoz viszonyított súly mutatója, sok embernek azonban normál BMI mellett is magas a viszceláris zsír aránya, ami komoly kockázati tényező.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány növeli a zsigeri és a bőr alatti zsírok tömegét. Az ehhez társuló magas stresszszint fokozza a kortizol hormon termelődését, emiatt a máj többlet cukrot termel. A cukor pedig éhségérzetet generál, így még többet eszünk, egyre több zsír rakódik ránk, s ezzel a kör be is zárult.

Elérhető megoldásként a zöldségben, gyümölcsben, magvakban és halban gazdag táplálkozási rendszer, és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, hosszú távú megoldást.

Az egyéni életmódprogramnak figyelembe kell vennie a meglévő betegségeket, hiszen egyes változtatások azokra is kihatással lehetnek. A tartós, egészséges fogyás alapja tehát, egy megreformált, gondosan tervezett, s főleg a hétköznapokban is betartható, követhető életmód.

Dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!