A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik.
A tüneteket az immunrendszer gyengülése, meghűlés, láz, vagy épp ellenkezőleg, erős napfény, nyári leégés, valamint stressz, testi-lelki traumák, gyomorrontás, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások válthatják ki.
A patikákban és bioboltokban ma már többféle herpesz elleni, vírusölő készítményt találunk, melyek hatását fokozhatjuk citromfű koncentrált (70:1) kivonatával is. A tünetek kezdeti szakaszában – gyorssegélyként – próbálkozhatunk jegeléssel is: 4 óránként 3×10 percig, 5 perces szünetekkel.
Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyorsabb gyógyulását segíti. Jótékony hatásúak a bioflavonoidok napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint napi 50 mg cinkkel bizonyítottan csökkenthető a herpesz gyakorisága, a tünetek mértéke és lefolyásának hossza.
Étrendi javaslatként, az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, a tünetek mérséklésére. Az ajánlás azon kutatásból fakad, mely kimutatta, hogy a lizin gátolja az arginin működését. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpesz vírus fokozottan szaporodik magas arginin- és alacsony lizinszint esetén.
Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!
Forrás: ParaMedica Egészségmagazin