Keresés
Close this search box.

Melegben megfázni?

//

Tévhit, hogy megfázni csak hideg időben lehet! Íme, a nyári megfázás 5 leggyakoribb oka.

Melegben megfázni?

1. Klímaberendezések

Hasonlóan a huzathoz, a hirtelen hőmérsékletváltozást is nehezen tolerálja szervezetünk. Klímás helyiségben a bőrfelület könnyen túlhűl, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Az autóklíma túlzott használatánál gyakoriak az arc- és homloküreg gyulladások, a tüdő- és torokproblémák, de okozhat felfázást vagy akár kéz- és vállízületi problémákat is. Ha a tetejébe még a berendezéseket nem megfelelően tisztították, akkor az vírusok, baktériumok közvetítője is lehet.

Nemcsak a reumások ízületei lehetnek érzékenyek a hidegre, ezért mindenkinek javasolt elkerülni a túl hideg szobában való ücsörgést, vagy legalábbis tartózkodni a klímaberendezés által fújt közvetlen légáramlattól. Ha nem megoldható az ideális hőmérséklet beállítása például azért, mert a munkatársaknak többségének 23 fokban is melegük van, nem szégyen zoknit, harisnyát, sálat, pulcsit húzni, mert később visszafordíthatatlan következményei lehetnek a megfázott ízületeknek.

Sokan megszokásból kapcsolják be a klímát egy hűvösebb napon is. Az ideálisan beállított hőmérséklet maximum 6-8 fokkal lehet kevesebb a kintinél. Ha nagyobb a hőmérsékletkülönbség, akkor a kintről izzadt testtel érkező felhevült ember szervezete nehezen áll át a hűvös környezetre, ennek pedig biztosan megfázás lesz a vége.

Mivel a klimatizálás folyamata közben a készülék általában csak a belső levegőt keringteti, ugyanaz a levegő kerül vissza a légtérbe lehűtve, ezért kihagyhatatlan a napi többszöri szellőzés. Ha ez nincs meg, lecsökken a páratartalom és az oxigénszint. Ez pedig szem-, orr- és szájszárazságot, valamint fejfájást okozhat.

A klimatizált helyiségekben a bőr és a bőrben futó érhálózat túlhűtésének jellemző tünete, hogy izmokban és akár a csonthártyákban is elindul valamilyen gyulladásos folyamat. Ennek jellemző tünete lehet a nyakmerevség, a váll- és lapocka környéki fájdalom, izommerevség, ami apró csomókként kitapintható a nyaki és lapocka környéki régiókban. Sokszor az ember azt gondolja, hogy csak elgémberedett, vagy esetleg megerőltette a tagjait, pedig sajnos nem erről van szó.

2. Száraz levegő, kiszáradt nyálkahártya

Klimatizált helyiségekben, repülőgépen nemcsak a légkondicionálás, de a száraz levegő is gondot okozhat. Orrunk klímától kiszáradt nyálkahártyája védtelenebb, sérülékenyebb a kórokozókkal szemben. Elég egy óra a hűvös légáramban ahhoz, hogy megfázzunk.

3. Vírusok és baktériumok

Vannak olyan vírusok, amelyek nyáron még aktívabbak: az enterovírusok köhögés és tüsszentés útján terjednek, és a megfázásra jellemző tünetek (orrfolyás, köhögés, fejfájás, hőemelkedés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhatnak, mint a hasmenés, a torokfájás és kiütések.

4. Hideg finomságok

Nyáron hajlamosak vagyunk mindent hidegebben fogyasztani, hiszen a nagy melegben jól esik egy fagyi, s a jéghidegre behűtött üdítőitalok is hirtelen árasztják el hideggel a nyálkahártyát, ami nincs jó hatással annak vérellátására, emiatt a védelem sem megfelelő, könnyebben tapadnak meg rajta a kórokozók, melyek szintén megfázáshoz hasonló tüneteket produkálhatnak.

5. Allergia

Ha a makacs nyári megfázásunk csak nem akar elmúlni, az orr- és szemviszketés, a száraz köhögés állandósul, akkor elképzelhető, hogy allergiásak vagyunk. A nyári hónapokban főként a fűfélék pollenjei és a penész spórái okozhatnak gondot.

Gyanakvásra adhat okot, ha a tünetek változatlanok az idő múlásával, és inkább a viszketés jellemző, mint a hurut. Az allergia miatt irritált nyálkahártya sokkal fogékonyabb a kórokozókkal szemben.

Szükség esetén kérjük allergológus segítségét!

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!