Keresés
Close this search box.

Nyáron is őrizzük meg szemünk egészségét!

//

A látás felbecsülhetetlen képesség: a külvilágból származó információ több mint 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk. Szemünk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások - így az UV-sugárzás is - jelentősen befolyásolja a látáscsökkenést.

Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük azonnal, ha csak az egyik romlik el, ráadásul a szervezetünk, az agyunk – bizonyos mértékig – képes kompenzálni a változásokat. Így gyakran csak évek múlva tudatosodik bennünk a látáscsökkenés, amikor már a mindennapi tevékenységeinket akadályozza.

Szemünk ugyanakkor jól látható, élethű képet ad vénáink és artériáink állapotáról is. Mivel minden anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak a betegségek felismerésében. Emiatt is fontos, hogy 40 éves kor felett évente vegyünk részt szemészeti szűrővizsgálaton, melyek alkalmával az esetleges szürkehályog, a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció is idejében felismerhető és kezelhető.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő UV-védelmet biztosító, jó minőségű napszemüveg viselése – nemcsak nyáron! A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelni: bizonyítottan jó a vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend fogyasztása. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segít megőrizni a szem épségét.

Ne feledkezzünk el a könny védő szerepéről! Az egészséges könnyfilm megtartásában a kellő folyadékfogyasztás mellett az omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak, fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!