Keresés
Close this search box.

Rejtsük el a múló idő nyomait!

//

A bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. A ráncok képződése már a húszas-harmincas években kezdődik, de látványos fokozódása ötven év felett jellemző, érdemes tehát gondot fordítani nemcsak az utólagos kezelésre, hanem a korai megelőzésre is.

Rejtsük el a múló idő nyomait!

Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken, ennek következménye a fokozott ráncképződés.

A ráncok több tényező hatására alakulnak ki:

Arcunkon megkülönböztetünk dinamikus és statikus ráncokat.

A dinamikus ráncok különböző érzelmek kifejezésekor jelennek meg arcunkon (nevetés, csodálkozás, harag stb.), eleinte nyugalmi fázisban eltűnnek, a bőr kisimul. Az idő múlásával ezek a ráncok már nyugalmi állapotban is fennmaradnak, állandósulnak. A mimikai izmok működése által kialakult ráncok (a szarkalábak, a homlokráncok, a száj felett húzódó ráncok) megfelelő kozmetikai kezeléssel jelentősen javíthatók, illetve megszüntethetők.

A statikus ráncok kialakulását a bőr hidratáltságának, rugalmasságának csökkenése és a gravitáció okozta bőrmegereszkedés idézi elő. A finomabb, statikus ráncok a vízhiányos, gyenge kötőszövetű bőrnél előbb jelentkeznek. Idővel a bőr mindenképp veszít rugalmasságából, mert egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, csökken a vízmegkötő képessége is.

Jó hír, hogy ezek a folyamatok lassíthatók, az elvesztett anyagok pótolhatók, így sokat tehetünk a fiatalos külső megőrzése érdekében.

A 6 legfontosabb lépés:

1. Használjunk fényvédő krémet!
Érdemes már a reggeli indulás előtt legalább 15-ös fényvédő faktorú naptejjel vagy arckrémmel bekenni a kényes bőrt – ez az egyik leghatékonyabb megelőzési módszer.

2. Viseljünk napszemüveget!
A naptól való hunyorgás elmélyíti a szemkörnyéki ráncokat. Ez ellen jelent védekezést a valódi UV-védelemmel ellátott napszemüveg, amelyet lehetőség szerint minden szabadban töltött időszakban viseljünk.

3. Hidratáljunk!
A hidratáló termékek a szem környékének bőrét védik és ápolják. Ahogyan öregszünk, bőrünk egyre kevesebb faggyút termel, amely természetes hidratálóként és fényvédőként is működik. Így tehát a speciális szemkörnyékápoló krémek, gélek ezt a hiányt pótolják kívülről.

4. Mondjuk le a dohányzásról!
A cigarettázás kapcsán megvalósuló arcizomzat mozgások és a cigaretta káros anyagai együttesen öregítik a bőrt. Ha elhagyjuk ezt a szokást, javulni fog a bőr oxigénfelvétele, és lelassul a korábban felpörgött öregedési folyamat.

5. Alkalmazzunk védő hatású anyagokat!
Már 25 éves kor fölött érdemes kollagént és A-vitamint tartalmazó éjszakai szemránckrémet alkalmazni, mely késlelteti a ráncok kialakulását.

6. Válasszunk természetes megoldást!
A bőr fiatalítását segíthetjük biostimulációs kezeléssel is, amely mozgósítja a bőrben még meglévő tartalékokat, javítja a kötőszöveti anyagcserét, fokozza a kollagén és a rugalmas rostok termelődését, ezáltal visszaadja a bőr üdeségét.

Dr. Pellion Szilvia
bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!