Az optimisták egészségesebbek és tovább élnek?

//

Az Applied Psychology című folyóiratban publikált kutatásban 5000 egyetemista életét több mint 40 éven át kisérték figyelemmel, s kiderült, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy a pozitív kedély csökkenti a stressz-hormon szintet, és javítja az immunműködést. Megéri tehát optimistának lenni!

Az optimisták egészségesebbek és tovább élnek?

Vannak, akik „szépen öregednek”. Kedvesek, mosolygósak, jó érzés rájuk nézni, és türelmesen végighallgatnak mindenkit. Bár életkörülményeik nagyon különbözőek, egy azonban közös bennük, hogy szeretik az életet, könnyebben viselik el a nehézségeket, ők pozitív életszemléletükkel ténylegesen befolyásolják az öregedés folyamatát.

A kutatók szerint az optimista személyiségek sikeresebben birkóznak meg a nehézségekkel, mint társaik. Jobb eredményeket érnek el, mert bíznak környezetükben , és a világot élhető helynek tartják. Az optimista szemlélet erőt ad, hogy túléljék a személyes tragédiákat is. Az optimisták tehát nemcsak jobban teljesítenek az életben, de egészségesebbek is, mint a pesszimisták. Utóbbiaknál gyakoribb a tartós szorongás, ami növeli a vérnyomást, és fokozza a hirtelen szívhalál kockázatát. Egy 8 éves követéses vizsgálatban 97 000 nő adatait értékelve kimutatták, hogy az optimisták 30%-kal kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, összességében 45%-kal kisebb náluk az elhalálozás rizikója.

Gerontológusok úgy vélik, hogy a társadalom negatív képe az öregedésről, önbeteljesítő próféciává válik, hiszen azzá válunk, aminek beteljesülését feltételezzük. Emiatt nem élünk sok olyan lehetőséggel, amely egészséget és tevékeny életet biztosíthatna számunkra, pedig a pozitív életszemléletet egyfajta gyógymódként, megelőzésként, öregedéslassítóként hasznosíthatnánk életünkben.

Az is kiderült, hogy a káros stressz gyorsítja az ún. telomerek rövidülését. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Minél hosszabb, annál több osztódásra képes a sejt károsodása nélkül. Egy kutatócsoport a telomerek hosszúságát vizsgálta az immunrendszer sejtjeiben. Azt találták, hogy a pesszimisták rosszabb immunrendszerrel, és rövidebb telomerekkel rendelkeztek, mint az ideális lenne.

Eddig még soha fel nem fedezett összefüggést találtak a telomerek hosszúsága és egyes személyiségjegyek között.

A pesszimizmus jobban csökkentette a telomerek hosszúságát, mint egyéb más tényezők. Magatartáskutatók már tanulmányozták azokat a folyamatokat, amelyek során a környezet befolyásolja a genetikai információt.

Az is lehetséges, hogy a kora gyermekkori érzéketlen, kegyetlen környezet okozza az emberek pesszimizmusát, amit a hétköznapi stressz még súlyosbít – mindezek viszont veszélyeztetik a telomereket.

Ilyen tudományos kutatások ismeretében, a szakemberek azt tanácsolják, hogy ne aggódjunk mindenért, inkább arra figyeljünk, hogyan tudunk változtatni életfelfogásunkon, ugyanis sok minden nem rajtunk múlik. A recept adott: ha könnyedebben fogjuk fel a mindennapok gondjait, akkor tovább élünk!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!