Keresés
Close this search box.

Életminőség-javítás meditációval

//

A rendszeres meditáció mérhető változásokat idézhet elő az agy emlékekkel, önképpel, empátiával és stresszel kapcsolatos területein, miközben a gyakorlók közérzete és életminősége is jelentősen javul. Ez derült ki a meditáció agyi hatásait vizsgáló korábbi átfogó kutatásból.

Életminőség-javítás meditációval

A legtöbb ember a meditáció szó hallatán elcsendesedésre, fizikai relaxációra gondol. A rendszeresen meditálók azonban a befelé fordulás kognitív és pszichés előnyeiről számolnak be. Ráadásul egy reggeli meditáció pozitív hatása általában egész nap kitart!

Az amerikai Massachusettsi Általános Kórház pszichiáterei elsőként igazolták, hogy a meditáció hatására az agy szürkeállományában mérhető változások mehetnek végbe. Így a kutatásukban résztvevő emberek nemcsak a relaxálás miatt érezhették kellemesen magukat a nyolchetes kísérlet során. Tanulmányukat a Psychiatry Research: Neuroimaging című pszichiátriai szaklapban tették közzé.

Több agyterületet is megváltoztatott a meditáció

A vizsgálatban résztvevők agyi struktúráiról két héttel a meditáció kezdete előtt, valamint a nyolchetes, stresszoldó és tudatosságot erősítő meditációs tréninget követően is MRI-felvételeket készítettek.

A résztvevők hetente közösen is meditáltak, az önálló otthoni meditációhoz pedig különféle hanganyagokat kaptak. Kontrollként a kutatók ugyanabban az időszakban MRI-felvételeket készítettek nem meditáló emberek egy csoportjának agyáról is.

A meditáló csoport, amely nyolc hét után markáns változásokról számolt be életében, naponta átlagosan 27 percet gyakorolt. A változásokat alátámasztották az MRI-felvételek is.

A kontrollcsoport tagjaiban a kutatás ideje alatt semmilyen hasonló változást nem figyeltek meg. A tanulmány kiemeli az agy rendkívüli plaszticitását, és hangsúlyozza, hogy meditációval nemcsak közérzetünket, életminőségünket, hanem agyi struktúráinkat is befolyásolhatjuk, ami meghatározó lehet az idősödés folyamán a mentális képességek megőrzése érdekében. (origo.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!