Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a szívinfarktust!

//

Bizonyított, hogy a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség és a dohányzás mellett a tartós vagy ismétlődő pszichés stressz is kockázatnövelő tényező az érelmeszesedés, ezáltal a szívinfarktus, az agyi infarktus és az érszűkület tekintetében.

Előzzük meg a szívinfarktust!

A lelki stressz, mint rizikófaktor

A fokozott munkahelyi pszichés terhelésből eredő stressz 46%-kal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak az érzelmi stresszre – mutatta ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmány. A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál, akik túlzottan komolyan veszik a munkájukat és az átlagosnál nehezebben dolgozzák fel az őket érő érzelmi stresszt, megfigyelhető a nyaki verőerek belső falainak megvastagodása és meszes lerakódások, ún. plakkok megjelenése, ami később akár az ér teljes elzáródásához is vezethet. Mindkét jelenség az érelmeszesedés előrehaladását mutatja, és előrevetíti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését.

Nehezen megbecsülhető, hogy hány embert fenyeget szívinfarktus a folyamatos stresszhelyzetek miatt. Az INTERHEART című tanulmány szerint, a bekövetkező szívinfarktusok 20-30%-a mögött húzódhat meg lelki stressz.

Ugyanez a tanulmány kapcsolatot mutatott ki a depresszió, a munkahelyi és magánéleti stressz, valamint az akut szívinfarktus kialakulása között. A chilei Pontifical Catholic University kardiológus professzora, dr. Monica Acevedo szerint, ebben a vizsgálatban a pszichoszociális tényezők még a cukorbetegségnél, a dohányzásnál, a magas vérnyomásnál és az elhízásnál is erősebb jelzői voltak a szívinfarktus előfordulásának. Ez felhívja a figyelmet a hagyományos rizikófaktorok kezelése mellett a helyes életmód kialakításának és az életesemények megfelelő feldolgozásának fontosságára.

Az arteriográfiával, mely egy egyszerű, fájdalommentes eljárás, kimutatható a korai érelmeszesedés jelenléte. A gyakorlatban, a felkarra helyezett mandzsetta segítségével a pulzushullám-sebesség mérése révén meghatározható az érfalak rugalmassága, mely az egész érrendszer állapotát tükrözi. Minél merevebbé válik az ér, annál gyorsabbá válik benne a véráramlás, mely magasabb pulzushullám-sebesség értéket eredményez, és ezáltal jelzi, hogy az érelmeszesedés folyamata megkezdődött. A vizsgálat elsősorban azoknak ajánlott, akik valamilyen érbetegségre hajlamosító rizikófaktorral rendelkeznek, de érbetegség még nem alakult ki. Ezek a rizikófaktorok a következők: magas vércukorszint, dohányzás, stresszes életmód, férfiaknál 50 év feletti életkor, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás, családban előforduló érbetegség. A megelőzésben a helyes étrend kialakítása és a rendszeres testmozgás mellett a pszichés stressz feldolgozását segítő relaxációs módszereknek is fontos szerepük van.

Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!