Keresés
Close this search box.

Itt a szüret! Tartsunk szőlőkúrát!

//

Már a Biblia is az egészség egyik hiteles forrásaként említi a szőlőt gyümölcs, édes must és bor formájában is. Tokajban sok ezer éves szőlőlevél lenyomatot találtak, ami azt bizonyítja, hogy a szőlő – nevezetesen annak hárslevelű fajtája – Magyarországon őshonos növény.

Itt a szüret! Tartsunk szőlőkúrát!

A szőlő elterjedése az egész földgolyón nyomon követhető, mint az emberiség egyik fontos alap élelmiszere, amely nemcsak gyümölcs, hanem egészségvédő gyógynövény is.

A szőlőfajták közül azokat tekintjük teljes értékűnek, amelyiknek magja is van, a manapság népszerű magnélküli szőlő ugyanis, jóval értéktelenebb. A szőlőmagolaj az egyik legkiválóbb telítetlen étolaj, melynek kiemelkedő élettani hatása van. Többek között tartalmaz egy különleges polifenolt, a resveratrolt, amely szívizomvédő hatásáról közismert.

A szőlőfajták színe – a halványzöldtől a napsárgán és bíboron át, egészen a kékes feketéig – széles skálán mozog. A világosabbak általában édesebbek, a sötétebbek több szerves savat és flavonoidot tartalmaznak. Utóbbiak igen értékes szabadgyök-fogók, azaz elősegítik a szervezet természetes biológiai egyensúlyának fenntartását.

A szőlő legjellemzőbb alkotói a következők: szőlőcukor, gyümölcscukor, borkősav, almasav, csersav, citromsav, pektin anyagok, fehérjék, enzimek, festő anyagok, illat- és zamat anyagok, ásványi sók, vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A szőlő, mint magas biológiai értékű táplálék, monodiétaként, őszi méregtelenítő kúraként is felhasználható (cukorbetegség, bélbetegségek és egyéb ellenjavallat kivételével!).

A kúra néhány napja alatt csak szőlőt együnk, a magokat is alaposan szétrágva! Egyszerre csak egy pici fürtöt fogyasszunk, mert a túl sok könnyen oldódó szénhidrát hasmenést, illetve a vércukorszint ingadozását okozhatja. A szőlő magas glikémiás indexét egy-egy fél citrom elnyalogatásával csökkenthetjük.

Fogyasszuk frissen, ha lehet közvetlenül szüret után, mert minél messzebbre szállítjuk, minél tovább tároljuk, annál többet veszít beltartalmi értékeiből! Napközben akár több kilónyi szőlőt is megehetünk, de csak kisebb adagokban! Ha a tisztító kúrák szokásos mellékhatásait kellemetlennek ítéljük, csökkentsük a kúra szigorát, s az elfogyasztott mennyiséget!

Béky László
természetgyógyász
www.beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!