Már megint eldugult az orrom!

//

Az orrfújás és az orrcsepp kézenfekvő megoldás lehet, ha esetenként orrlégzésünk akadályozott, azaz eldugult az orrunk. Ám bizonyos esetekben a megoldáshoz ennél jóval többre van szükség, ha nem akarjuk hosszan elszenvedni e panaszokat, melyeket különösen a gyermekek viselnek rosszul.

Már megint eldugult az orrom!

A leggyakoribb ok: a nátha Kétségkívül a legtöbb orrdugulás a nátha számlájára írható, mely a közösségbe kerülő bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyermekeknél még gyakrabban fordul elő. A beszoktatás időszakában és az azt követő hónapokban a betegeskedések száma megemelkedhet, de a későbbiekben is egy szezonban 6-7 nátha még normálisnak tekinthető. A nátha kezelésének legfontosabb része a rendszeres orrtisztítás. Erre csecsemőknél különösen fontos ügyelni, mivel kizárólag orron át lélegeznek, ezért az eldugult orr az alvásban és evésben is akadályozza őket. Orvosi segítséget az elszíneződő, sárgás-zöldes orrváladék igényel, ez esetben a vírusfertőzésen túl bakteriális felülfertőződés, arcüreggyulladás is állhat a háttérben, mely feltétlenül kezelést igényel.

Allergia tünete is lehet Napjainkban egyre több az allergiás beteg, erre különösen azokban a családokban van nagyobb esély, ahol az egyik vagy mindkét szülő allergiás. Öröklött hajlam esetén nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. Légúti allergia már óvodáskorban is jelentkezhet: ilyenkor az orrváladék színtelen, áttetsző. Figyelmeztető tünet az elhúzódó orrdugulás, tüsszögés, köhögés, a szemek viszketése, kivörösödése. Télen, a lakáson belül elsősorban a házi poratka okoz panaszokat, tavasztól őszig pedig a pollenek, melyek közül most, ősz elején a legtöbb allergiás tünetet okozó parlagfüvet érdemes kiemelnünk. A tünetek enyhítő szerek alkalmazásán túl, súlyosabb esetben forduljunk szakorvoshoz!

Orrmandula-nagyobbodás a háttérben Tartós orrdugulást okozhat még gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula is. Figyelmeztető jel, ha a gyermek horkol, a légúti akadály zavarja a nyugodt alvásban. A beszédfejlődésben, hangképzésben is éreztetheti a hatását, de a szagérzékelésben is gondot okozhat, előfordulhat ugyanis, hogy a gyermek nem, vagy csak alig érez szagokat. A megnagyobbodott orrmandula nátha esetén gátolhatja a váladék kiürülését, ezáltal fülbetegségekre, visszatérő arcüreggyulladásra is hajlamosíthat. A műtét szükségességét a panaszok súlyossága határozza meg, ennek elbírálása fül-orr-gégész feladata. A megnagyobbodott orrmandula normál esetben a gyermek 9 éves kora körül visszafejlődhet, 17 éves korra pedig teljesen elsorvadhat.

Orrpolip, orrsövényferdülés Az orrpolip az orrmelléküregekből kitüremkedő, halvány rózsaszínű, hosszabb-rövidebb nyelű nyálkahártya-képződmény. Megjelenése fertőzéssel, allergiával is összefügghet, de gyermekkorban, 8-10 éves kor között cisztás fibrózis kísérője is lehet. Kialakulására a tartós, gyakran teljes orrdugulás, szagláscsökkenés, orrfolyás figyelmeztethet. Az orrot belül két egyenlő részre választó orrsövény végleges alakját a 20–25. életév között éri el. Rendellenességre utal az egyoldali, vagy változó orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet az elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti és garatproblémák jelentkezhetnek.

Idegen test az orrban A kúszó-mászó, vagy épp járni tanuló, a világgal ismerkedő kisgyermek előszeretettel kóstolja meg a környezetéből összegyűjtött tárgyakat. Előfordul, hogy egy-egy apró gomb, játék, ételdarab vagy kavics az orrába kerül, majd ott is marad egészen addig, amíg feltűnik az általa okozott egyoldali véres, gennyes, bűzös orrfolyás, nehezített orrlégzés. Ilyen esetben gondolni kell az orrban lévő idegen test lehetőségére, ezért az eltávolítás érdekében mutassuk meg a gyermeket gégész szakorvosnak!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!