Keresés
Close this search box.

Miért ne szedjen náthára antibiotikumot?

//

Az ősszel együtt rendszerint a náthaszezon is megérkezik. Ilyenkor gyakoribbá válnak a felső légúti betegségek. A gyors gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy korábbról megmaradt antibiotikumokkal öngyógyításba kezdenek, pedig egyre többen tudják, hogy azok vírusfertőzések ellen hatástalanok.

Miért ne szedjen náthára antibiotikumot?

A kora ősszel gyakran jelentkező vírusos felső légúti betegségekre antibiotikumot adni nem pusztán felesleges, hanem káros szövődményekkel is járhat! Előfordul, hogy „megelőzés” céljából, a súlyosabb tünetek elkerülésére, vagy a gyorsabb lefolyás reményében kezd el valaki antibiotikumot szedni – helytelenül. A vírusfertőzésre orvosi javallat nélkül szedett antibiotikum nemcsak hatástalan, de el is pusztítja a szervezetben élő, védelmünket szolgáló hasznos baktériumokat.

Ezek helyét gyakran még veszélyesebb, az antibiotikummal szemben ellenálló, ún. rezisztens baktériumtörzsek  foglalhatják el, s még rosszabb állapotba kerülünk.

Ha azonban – bakteriális fertőzés miatt – az orvos felírta, valóban szedjük be, s ne hagyjuk abba pár nap után, mondván: már jobban vagyunk. Így épp a legellenálóbb baktériumok maradnának életben, és kezdenek újra szaporodni.

Szedjünk közben probiotikumot is az egészséges bélflóra, a bélben élő jótékony baktériumok támogatására, az antibiotikum okozta esetleges hasmenés és puffadás megelőzésére!

A vírus okozta nátha egy hét alatt rendszerint magától is elmúlik, ez alatt is fontos a pihenés, a bőséges folyadékfogyasztás (meleg gyógyteák), a vitaminpótlás és a tünetek enyhítése természetes készítményekkel. Ha a tünetek rosszabbodnak, esetleg fülfájás vagy köhögés, láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

Dr. Fülöp Györgyi
fül-orr-gégész, endokrinilógus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!