Keresés
Close this search box.

Mit tehetünk a bőr öregedésének fékezésére?

//

A bőr rugalmasságának elvesztése a 30-as éveinkben kezdődik, 50 felett pedig egyre gyorsabbá válik, de a folyamat bizonyos módszerekkel lassítható. A megereszkedett bőrrel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, melyeket érdemes tisztáznunk.

Mit tehetünk a bőr öregedésének fékezésére?

A bőr frissességének csökkenése számos tényezőtől, így többek között az öröklött hajlamtól, a káros szokásoktól (pl. dohányzás, kevés alvás, hiányos folyadékfogyasztás) és a napon eltöltött időtartamoktól is függ. Mindezek együttesen gyorsíthatják azt a természetes folyamatot, mely mindenképpen megindul: idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. A bőr megereszkedése sajnos elkerülhetetlen, jó hír azonban, hogy ez jelentősen lassítható. Fontos eloszlatnunk viszont egyes tévhiteket, melyek e téren széles körben elterjedtek.

1. tévhit: A futás és az ugrálás fokozza a bőr megereszkedést.

Az arcbőr megereszkedésének két fő biológiai oka van: egyrészt kevesebb kollagén termelődik, másrészt csökken az arcon a zsírszövet mennyisége, ami miatt nyúzottabbnak tűnhetünk. Nem valószínű, hogy futás vagy aerobikozás közben olyan lendülettel és erővel tudnánk mozogni, hogy az károsíthatná a kollagén állományt. Veszélyt csupán az jelenthetne, ha túl hosszan sportolnánk a szabadban UV-védelem nélkül, ami valóban csökkenthetné a kollagén termelődését. Ne feledkezzünk el tehát a fényvédelemről!

2. tévhit: A testsúlyváltozás nem befolyásolja az arcbőr állapotát.

Legyen szó hízásról vagy fogyásról, mindkettő hat az arc bőrére is: minél gyorsabb és jelentősebb a változás, annál inkább. Ha súlyt szedünk fel, bőrünk megfeszül, hogy teret tudjon adni az extra volumennek. Ha viszont fogyunk, láthatóvá válik a szem alatti és az állkapocs környéki bőr megereszkedése. Ahogy idősödünk, azt is megfigyelhetjük, hogy ha az ujjainkkal meghúzzuk az arcbőrünket, az sokkal lassabban ugrik vissza a helyére, mint fiatalabb korunkban.

3. tévhit: A hason fekvés fokozza a megereszkedést.

Az alvási pozíció nem okoz megereszkedést, mindössze alvási ráncokhoz vezethet. E vonalakat, bemélyedéseket az ágynemű préseli az arcra, nyakra, dekoltázsra, és az idő múlásával egyre lassabban tűnnek el a bőrről. Mindössze ezektől mentesülhetünk, ha háton alszunk, vagy kipróbálunk valamilyen ergonomikus kialakítású párnát.

5. tévhit: A profi kezelések csak a ráncok ellen hatnak, de a megereszkedés ellen hatástalanok.

Sutka Beáta
természetgyógyász, reflexológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!