Keresés
Close this search box.

Önnek is fáj a háta?

//

Talán nincs is olyan felnőtt, aki soha ne tapasztalta volna meg a hát- vagy derékfájdalom kellemetlenségeit. Tekintsük át a leggyakoribb kiváltó okokat és a kezelési lehetőségeket!

Önnek is fáj a háta?

A hát- és derékfájdalom 6 legjellemzőbb oka:

1. Életforma, helytelen testtartás – Még a leghétköznapibb tevékenységektől – a kertészkedéstől, biciklizéstől vagy pakolástól – is kialakulhat az izmok elmerevedett, görcsös állapota, ami fájdalomhoz vezet. A fájdalom miatti kényszertartások pedig, csak tovább fokozzák a panaszokat. Az ülőmunkát végzők és az iskolások helytelen testtartása hosszú távon ugyancsak fájdalomhoz és elváltozásokhoz vezethet, melyek szakember közreműködésével megszüntethetők.

2. Stressz hatására bizonyos izmok – főleg a nyak-vállöv körül – megfeszülnek. Tartós stresszhelyzetben ez állandóvá válik, az izmok nem tudnak ellazulni, ami az izomegyensúly felborulása miatt hatással lesz az egész gerincünkre. A megfelelő testmozgás ugyanakkor, segít levezetni a stresszt és visszaállítja a helyes egyensúlyt, speciális gyógytornával pedig megtanulható az izmok nyújtása is.

3. Mozgáshiány – Sokan autóval közlekednek, ülő munkát végeznek és a szabadidő, kikapcsolódás is ülve történik – mindez a törzsizomzat gyengüléséhez, így hátfájdalomhoz vezet. A fájdalom akut szakaszán kívül a testmozgás, a kíméletesedzés inkább segít, mint árt. A szakember által összeállított gyakorlatok gyorsítják a felépülést és védenek az újabb sérülések ellen.

4. Idősödés – A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak, emellett számos olyan változás zajlik például a gerincben, melyek során a porckorongok károsodhatnak, gerincfájdalom, zsibbadás és gyengeség tüneteit produkálva.

5. Elhízás – A túlsúly – főleg a hasi elhízás – jelentősen terheli a deréktáji gerincet, az izomzatot és a szalagokat. A testsúly rendezéséhez a megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

6. Balesetek, sérülések – A sportsérüléseket általában egy hirtelen mozdulat eredményezi, melynek során k isebb mikrorepedések keletkezhetnek, de fájdalom forrása lehet például az is, ha kemény talajon futunk. Bármilyen sérülésről van szó, a megfelelő kezelés érdekében, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Fehérvári Katalin
gyógytornász, manuálterapeuta
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!