Keresés
Close this search box.

Rekedt vagyok, fáj a torkom!

//

Nem kell ahhoz téli hideg, sokan a nyári melegben és a szeles őszi időben is gyakran köhögnek, krákognak, fáj a torkuk, rekedt a hangjuk, megszólalás előtt köszörülni kell a torkukat. Másoknak viszont, látszólag ok nélkül, szokásává válik a krákogás, s van, aki szeretné, de nem tudja abbahagyni – ilyenkor már máshol kell keresnünk a kiváltó okokat.

Rekedt vagyok, fáj a torkom!

Lássuk, melyek lehetnek ezek!

Fertőzések Torok-, gégegyulladás esetén gyakran jelentkezik rekedtség, ez a torokfájás mellett, a légúti betegségek egyik gyakori tünete lehet. A fertőzés leküzdésével rendszerint rendeződik a hangszalagok állapota is, ám nem ritka, hogy a rekedtség akár még hetekig is eltarthat.

Légúti allergia is okozhat rekedtséget. Az allergiás nátha miatt gyakran jelentkezik hátsó garatfali csorgás, a torok felé lecsorgó orrváladék pedig irritálhatja a hangszálakat. Emellett az allergiára szedett antihisztaminok is gyakran kiszárítják a nyálkahártyát.

Kevés folyadék fogyasztása is gyakran okoz rekedtséget. A száraz levegő belélegzése, a légkondicionálás vagy a fűtés mellett gondoskodnunk kell a levegő párásításáról, mely enyhíthet a panaszokon.

Reflux, vagy túlzott gyomorsav képződés esetén a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és gyakori, hogy a torkot, a hangszalagokat is irritálja. Ilyenkor jelentkezik a tipikus refluxos köhögés (főleg reggel), ami torokfájással, rekedtséggel, krákogással járhat.

Pajzsmirigy zavarok is okozhatnak hangproblémákat, rekedtséget, mely nők körében különösen gyakori. Ennek oka egyfelől a megnagyobbodott pajzsmirigy lehet, de a rekedtség a pajzsmirigy alulműködés egyik tüneteként is jelentkezhet.

Dohányzás, daganat Aggodalomra ad okot, ha a rekedtség az alapbetegség elmúlását követően is megmarad, hetek alatt sem javul, illetve ha a hang változása, a rekedtség önmagában, látszólag minden ok nélkül jelentkezik. A rekedtség ilyen esetben egy nagyon fontos tünet, amit komolyan kell venni, mert jelezhet akár daganatos elváltozást is a torokban. A dohányzás, a dohányfüstös levegő belélegzése is irritálja a hangszálakat, hosszú távon pedig hozzájárulhat daganatos elváltozás kialakulásához is. A kockázat tehát különösen a dohányosok körében magas, ám a dohányfüst belélegzése önmagában is idővel a hang mélyüléséhez, rekedtséghez, gyakori köhögéshez vezet. A dohányosok körében háromszor magasabb a kockázata, hogy valamilyen probléma jelentkezik a hangszalagokon. Az elváltozás lehet jóindulatú, gyakori a hangszalag polip kialakulása, mely műtéti kezelést igényel.

Rossz szokás – Vannak, akik megszokásból vagy pszichés okokból krákognak, köszörülik a torkukat, köhécselnek, ez ugyanúgy megterheli a hangszalagokat, mint a túl hangos, vagy túl sok beszéd.

A hangszalagok egészségének megőrzése érdekében, különösen, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk, forduljunk mielőbb szakorvoshoz, hogy az alapbetegség kezelésének eredményeként megszabadulhassunk e kellemetlen, a környezetet is zavaró problémától.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!