Keresés
Close this search box.

Rohamosan nő az ízületi porckopás gyakorisága!

//

Az ízületek leggyakoribb betegsége, az ízületi porckopás (arthrosis) a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti, de a tünetek megjelenése 65 éven felül ennél jóval nagyobb, 80%-os gyakoriságú. Előrejelzések szerint 2020 ‑ ra a porckopás gyakorisága – a civilizációs ártalmak és az idősek számának növekedése miatt – megkétszereződik.

Rohamosan nő az ízületi porckopás gyakorisága!

Ízületi porckopásról akkor beszélünk, amikor a porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, a lebomlás túlsúlyba kerül. A porc idővel nem tud megfelelni a terhelésnek, így porcsérülések jönnek létre. Az ízületi folyadék felszaporodása miatt megnő az ízület belső nyomása, ami csökkenti az ízületet áthidaló és stabilizáló izmok erejét, így az ízület instabillá válik, mindez túlterhelést, majd gyulladást és fájdalmat eredményezhet. A folyamat egészen a porc teljes elpusztulásáig vezethet, amikor már a csont a csonton súrlódik.

Az ízületi porckopásnak 3 jellegzetes tünete van.

1. Az első és legfontosabb, a fájdalom. Tipikus tünet, ha hosszabb ülést, fekvést követően nehéz, esetleg fájdalmas az elindulás. Ha nyugalmi helyzetben is fájdalom jelentkezik, az gyulladásra utalhat. Előfordul, hogy a fájdalom nem feltétlenül az érintett ízületnél jelentkezik, például csípőízületi arthrosisnál fájhat a csípő, de fájhat a térd is.

2. Másik fő tünet az ízületek alakjának deformitása, ami a fájdalom megjelenését is megelőzheti, mivel ezt a porc-újraképződés okozza, mely később elcsontosodik.

3. Ízületi mozgáskorlátozottság – Normálisan a térdünket teljesen ki tudjuk nyújtani és be tudjuk hajlítani úgy, hogy szorosan a combunkhoz ér. A csípőnél pedig – egészséges esetben – a combunkat a hasunkhoz tudjuk húzni, hason fekve pedig egész alsó végtagunkat felfelé tudjuk emelni. Az ujjízületeket normál esetben teljesen ki tudjuk nyújtani, illetve be tudjuk hajlítani.

Terápiás lehetőségek

A gyógyszermentes, konzervatív kezelési lehetőségek közül hatékonyan alkalmazható az állapotnak megfelelő gyógytorna, a gyulladáscsökkentő hatású, főleg a kénes gyógyfürdő, a fizioterápiás módszerek, a kíméletes masszázs és a célzott mágneses kezelés is. Ugyancsak az állapot javítását szolgálja az életmódterápia, melynek része az ízületek táplálását, regenerálódását elősegítő célzott étrend. Kevesen gondolnak rá, hogy esetenként a pszichoterápia is helyet kaphat a mozgásszervi problémákkal együtt járó fájdalom csökkentésében, az izomellazulás elősegítésében.

Törekedjünk minden esetben a fizikai aktivitás megőrzésére, elősegítésére, ráadásul a testmozgás elősegíti az ízületekre nehezedő esetleges testsúlyfelesleg leadását is.

Gyógyszeres kezelésként, a tünetek enyhítésére szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentőket alkalmazhatunk fájdalomcsillapítóként, ám tartós alkalmazásuk esetén – a figyelmeztető fájdalomérzet elnyomása miatt – az állapot észrevétlenül tovább romolhat.

Az ún. kondroprotektív szerekkel – a glükózaminnal és a kondroitinnel – a betegség korai szakaszában a tünetek és panaszok igen jól befolyásolhatók.

A glükózamin egyébként a természetben is előfordul, és az ízületi porcok egyik legjelentősebb alkotója. A szervezetbe kívülről bevitt glükózamin vélhetően részt vesz a porc és az ízületi folyadék alkotóelemeinek szintézisében. Hatása 4-5 heti szedést követően, még hónapokig fennáll. Kúraszerűen 2-3 hónapig alkalmazva, hosszabb időre panaszmentességet biztosít, az arthrosis korai stádiumában pedig lassítja az állapot romlását.

A jó minőségű glükózamin készítmények tehát enyhe és mérsékelt fokú térdízületi arthrosis tüneteinek enyhítésére alkalmazhatók. Mivel az arthrosis terápiájában a glükózamin az egyik legfontosabb elem, alkalmazása nagymértékben hozzájárulhat az életminőség javulásához is.

Forrás: Molnár Zsuzsa szakgyógyszerész: A glükózamin tartalmú gyógyszerek helye a terápiában és expediálásuk sarkalatos kérdései, GYEMSZI-OGYI

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!