Keresés
Close this search box.

Stressz: támadás a pajzsmirigy ellen!

//

Legtöbben tudják, hogy a pajzsmirigy fontos szerepet tölt be – többek között – az anyagcsere és a testsúly szabályozásában. Kevéssé ismert azonban, hogy a stressz a pajzsmirigy ellensége: hatására esik a pajzsmirigyhormonok szintje, pedig stresszes helyzetben még több pajzsmirigyhormonra lenne szükségünk. A hiány tünetei és következményei pedig igen szerteágazóak…

Stressz: támadás a pajzsmirigy ellen!

A pajzsmirigy jóformán minden élettani folyamatban szerepet játszik. Ha működése nem kiegyensúlyozott, mi sem vagyunk azok.

Az elhízáson kívül a szívbetegségek, a krónikus fáradtság, a depresszió, az ízületi és kötőszöveti betegségek, a PMS, a változókori panaszok, az irritábilis bélszindróma (IBS) vagy az autoimmun betegségek arra is utalhatnak, hogy gond van a pajzsmirigyünkkel.

A pajzsmirigy-alulműködés jellemző tünetei között szerepel a súlygyarapodás mellett az állandó lehangoltság, a töredezett haj és körmök, a hajhullás, a fázós kéz és láb, valamint a székrekedés – márpedig ezek mind igen gyakori tünetek

A pajzsmirigyműködés szoros kapcsolatban áll a mellékvese működésével, ami viszont stresszreakcióinkkal áll összefüggésben.

Amikor a stressz krónikussá válik, a bennünket elöntő – a mellékvesék által termelt – stresszhormonok (adrenalin és kortizol) gátolják a pajzsmirigyhormonok működését, ami komoly betegségek kiindulópontja lehet.

A hosszas stresszreakció a mellékvese kifáradásához vezethet, ami a pajzsmirigyzavar gyakori kísérője.

A stressztől leghatékonyabban testmozgással szabadulhatunk meg, ami kifejezetten javítja a pajzsmirigy működését. Arra serkenti a pajzsmirigyet, hogy több hormont termeljen, ráadásul a testmozgás révén minden szövetünk érzékenyebbé válik a pajzsmirigyhormonra. A testmozgás számtalan előnye közül soknak vélhetően a pajzsmirigyműködés javulása áll a hátterében.

Testmozgás gyanánt már egy egyszerű félórás séta is megfelelő, ha azt rendszeresen és legalább közepes intenzitással végezzük.

Ügyeljünk arra is, hogy eleget aludjunk! Az alváshiány ugyanis a stressz egyik forrása, mely akadályozza a szervezetet a teljes regenerálódásban.

Forrás: Dr.Mercola.com, ford. Homok Szilvia.
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!