Vitalitás helyett állandó fáradtság?

//

Évek óta feltűnően sokan keresnek meg azzal, hogy – a nemrég elmúlt nyaralás dacára – hirtelen nagyon fáradtnak érzik magukat, s bármit tesznek, nem javul az állapotuk. Ahogy közeledik az ősz, rövidülnek a napok és haladunk az év vége felé, egyre többen panaszolják ugyanezt, pedig milyen messze van még a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja? Lássuk, mi áll e panaszok hátterében, és mivel segíthetünk magunkon is!

Vitalitás helyett állandó fáradtság?

Reggel már eleve rosszul indul a nap, alig tud kiszállni az ágyból, teljesen kábultnak érzi magát. A testén, mintha egész éjjel úthenger sétált volna, a tagjai pedig merevek, „rozsdásak”. Csak a napi rutin viszi el a fürdőszobába és segíti bele a ruháiba. Kint a friss levegőtől kicsit felébred, de napközben újra tompulttá válik, úgy érzi nem fog az agya és néha nem jutnak eszébe a szavak, vagy amit épp tenni szeretett volna. Sok dolgot keresgél, mert nem emlékszik, hova is tette, vagy elfelejt elintézni több fontos ügyet. Ettől türelmetlen és ingerült lesz, mert duplán dolgozik, és sok időt elveszít vele. A reggeli erős kávé után jön a délelőtti, majd az ebéd utáni és még a megbeszélésen is lecsúszik egy, különben nem tud koncentrálni. Ám ez is egyre kevésbé segít már…

„Ma majd előbb lefekszem, és a hétvégén szundítok egy kicsit délután is” – gondolja. Ám sajnos, ezek sem segítenek. Most már lehangoltság, érdektelenség és rosszkedv is társul az egész betegesnek tűnő állapothoz. Nincs türelme a gyerekhez, nincs kedve este odabújni a kedveséhez, a szex is csak muszájból és csak úgy gyorsan, rutinból megy.

„Mi van velem, hová lett belőlem a tűz, mi a bajom? Talán depressziós vagyok?” – kérdi.

Még nem, csak kimerült, vagy esetleg halad a kiégés, divatos szóval a burn out útján. Ám, ha nem deríti ki, mi a gond, akkor előbb utóbb depresszióssá is válhat. S akkor jönnek a nem kívánt „pszichoszerek” és azok mellékhatásai…

Fáradtság testben és lélekben

Egyes felmérések szerint a teljes lakosság igen jelentős része szenved állandó fáradtságtól. A férfiakat és a nőket egyaránt érinti ez a kellemetlen állapot, de nem ritka már gyerekeknél sem.

A szinte állandósult fáradtság gyakori panasz, testi, fizikai, illetve szellemi és lelki gyengeségre is utalhat. Bár ezek különböznek, gyakran mégis egyszerre jelentkeznek. Nem meglepő, aki például hosszú időn keresztül végez fizikai munkát, vagy hirtelen nagyobb terhelés éri a testét (pl. túlhajtott sport), az mentálisan is elfárad.

A tartós fáradtság és kimerültség pihenés és alvás után sem múlik el. Súlyos fáradtság esetén a beteg képtelen ellátni mindennapi teendőit. A krónikus fáradtság során elveszítjük motivációnkat az elvégzendő tevékenységekkel kapcsolatban, még legkedvesebb tevékenységeink iránt is közönyösek leszünk.

Sokaknál a fizikai aktivitást (pl. edzést) követően a tünetek akár rosszabbodhatnak is.

Az állandó fáradtság tünetei

Mi okozhat állandó fáradtságot?

A lehetséges kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek, a teljesség igény nélkül lássuk a legfontosabbakat, melyekre gondolni kell.

Hogyan lábalhatunk ki a kimerültségből?

Legfontosabb a kiváltó okok megkeresése és megoldása. Ehhez szükség lehet:

Ha nincs semmi szervi ok, és a fő laborértékek is rendben vannak, akkor sokat segíthetnek az alábbiak:

Sok frissességet, derűs napokat kívánok minden kedves Olvasónak!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!