Keresés
Close this search box.

A cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményei mérhetők

//

A cukorbetegség kis- és nagyereket érintő szövődményei jelentős mértékben az emelkedett vércukorszint következményei. A veszélyeztetettség mértéke napjainkban már műszeresen is mérhető.

A cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményei mérhetők

A fehérjék és szénhidrátok összekapcsolódásakor toxikus anyagok is keletkeznek. Az AGE (advanced glycation endproducts) jelentése: glikált fehérje végtermék, mely fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban és számos betegség – például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegség – előidézője lehet.

A kor előrehaladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is fellelhető, ám fokozott kockázatra utal, ha a korosztályi átlagnál nagyobb mennyiségben van jelen.

A Szent János Kórház Budai Neuropathia Centrumában az AGE Reader (AGE olvasó) készülékkel fel tudják mérni, hogy a korunknak megfelelő értékekkel rendelkezünk-e, azaz milyen mértékben vagyunk veszélyeztetettek. Az AGE egyedi módon fluoreszkál, a műszer pedig a fluoreszcencia mértékét rögzíti, mely pontosabb képet ad az érelmeszesedés kockázatáról.

„Minden eljárás, ami az érintettek hatékonyabb ellátását segíti, hozzájárulhat a késői szövődmények megelőzéséhez vagy legalább késleltetéséhez, progressziójuk lassításához” – emelte ki Dr. Winkler Gábor a központ vezetője.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!