Keresés
Close this search box.

A szülőkön is múlik, hogy megbetegszik-e gyermekük a közösségben

//

A bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét. Ilyenkor jellemzően megduplázódik a beteg gyermekek száma az orvosi rendelőkben. Pedig megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt a gyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is jelentős hatással van.

A szülőkön is múlik, hogy megbetegszik-e gyermekük a közösségben

A magyar szülők többsége egyéves kor felett már kevésbé ügyel a vitaminpótlásra, tízből hét kisgyermek bölcsődés korára túl kevés D-vitamint és vasat kap.

Nem lehet elég korán kezdeni! A vitaminpótlásra már a várandósság idején fontos figyelmet fordítani, hiszen ez alapvetően befolyásolja a magzati fejlődést, a kisgyermekkori növekedést, sőt a felnőttkori egészségi állapotot is.

Az epigenetika egy új tudományág, mely azt vizsgálja, milyen egészségtani hatása lehet a szülőt és a gyermeket körülvevő környezeti tényezőknek. Friss kutatási eredmények azt mutatják, hogy ha a szülő dohányzik, helytelenül táplálkozik, elhízott, vagy túlzott stressz éri, az egyértelműen hat az utód egészségfejlődésére is. Azon férfiak fiai, akik már gyerekkorukban dohányoztak, 9 éves korukra szignifikánsan magasabb testtömeg-indexszel rendelkeztek, mint a vizsgálatban részt vevő többi fiúgyermek. A várandósság alatti tudatos táplálkozás megelőzheti a gyermeknél a felnőttkori diabétesz, elhízás vagy szív- és érrendszeri betegség kialakulását.

A gyermek fejlődésben lévő immunrendszerének nagy megterhelést jelent a közösségbe kerülés időszaka. A szervezet számos idegen vírussal és baktériummal találkozik, amelyek könnyedén okozhatnak megbetegedést Ennek köszönhetően a gyermekorvosi rendelőkben ősszel megduplázódik a betegek száma. Az ilyenkor jellemző heveny betegségek általában gyors lefolyásúak, mégis mind a gyermekre, mind a szülőre nagy terhet rónak, hiszen megnehezítik a gyermeknek a beilleszkedés folyamatát, a szülőnek pedig a zavartalan munkába járást. Ráadásul a betegségek az újbóli fertőzések miatt rövid időn belül megismétlődhetnek. Fontos, hogy a szülő tudatosan készüljön erre az időszakra, és az életkornak megfelelő vitaminszükséglet fedezésével, a helyes kézmosásra való neveléssel, valamint a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend biztosításával felkészítse a gyermek szervezetét a várható megterhelésre.

Az érintett gyerekek leggyakrabban náthával, hörghuruttal, valamint hányással, hasmenéssel kerülnek orvoshoz. Fontos, hogy mindig várjuk ki a teljes gyógyulást, mielőtt visszaengedjük őket a közösségbe, nehogy legyengült állapotban újra fertőződjenek!

Hazánkban a két leggyakoribb kisgyermekeket érintő hiánybetegség a vas- és a D-vitaminhiány, pedig mindkettő kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében. A legfrissebb hazai adatok alapján, minden 4. kisgyermek túl kevés vasat és D-vitamint kap. A szükséges mennyiséget részben változatos étrenddel is fedezhetjük, de fontos figyelnünk a külső pótlásra is. Ebben a vitaminkészítmények és a junior gyerekitalok is a segítségünkre lehetnek.

Az immunerősítést és a vitaminpótlást soha nem késő elkezdeni, ám érdemes rendszeressé tenni, amikor már közösségbe jár a gyermek, hiszen ez segít lerövidíteni és enyhíteni az esetleges betegségek lefolyását, illetve megelőzni a későbbi fertőzéseket.

Dr. Velkey György
a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!