Keresés
Close this search box.

Az erősebb nem gyengéi

//

Ha beszélhetünk férfi klimaxról, az jóval későbbi életkorban jelentkezik, mint a nőknél. Így, miközben az 50-es párok női tagja a változókori tünetekkel küszködik, a férfi számára egyre inkább érzékelhetővé válik, hogy pontosan hol is van a prosztatája, mivel egyre több panaszt okoz.

A prosztata megnagyobbodása gyakori jelenség, az 50 év feletti férfiak mintegy felét érinti. A jóindulatú elváltozás egyik okozója az öregedés folyamán bekövetkező hormonális változás, jellegzetes tünetei pedig a gyakoribb és nehezebb vizeletürítés, illetve az utócsepegés.

A méretbeli növekedésen kívül a prosztata jellemző betegsége a gyulladás és esetenként a rák is.

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, fájdalom, hidegrázás és láz az akut prosztatagyulladás jele, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladásnál nincs láz és jelentős fájdalom, a panaszok enyhébbek, de állandóan jelen vannak, így ez is kivizsgálást igényel.

A prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatfajta, felmérések szerint minden 7. férfi szembesül vele élete folyamán. Rendszeres szűréssel és korai felismeréssel azonban kezelhető a betegség.

Jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. Megelőzése és kezelése során javítja az állapotot az intimtorna (ennek már férfiak számára kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése.

Életmódtanácsok

A torontói egyetemen az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata során a prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték számos élelmiszer védőhatását. Különös figyelmet fordítottak az E-vitamin, szelén, D-vitamin, zöld tea, és a paradicsomban található likopin emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatására. A vélhetően ugyancsak jó hatású gránátalma még nem került be a vizsgálati programba.

A prosztata megnagyobbodása és gyulladása szempontjából az alábbi élelmiszerek gyógyhatása már bizonyított:

Dr. Babai László
orvos-természetgyógyász
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!