Keresés
Close this search box.

Együnk antioxidánsokat!

//

Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal gátolják számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes ételeink különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek!

Együnk antioxidánsokat!

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyeket az élő szervezetek a környezeti ártalmak (pl. erős napsugárzás, hőség, számukra ártalmas anyagok stb.) elleni védekezésre használnak. Az antioxidáns anyagok tehát védik az életet a Földön – növényeket, állatokat és embereket egyaránt.

Az oxidatív szabad gyökök olyan esszenciális molekulákat tudnak károsítani, mint például a DNS vagy a megfelelő sejtfunkciókhoz szükséges enzimek. Saját szervezetünk is termel bizonyos antioxidáns molekulákat, védelmünket ugyanakkor kiegészítik a táplálékkal – színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel bevitt antioxidáns anyagok.

Ezeket több csoportra oszthatjuk. A „klasszikus” antioxidánsok – például a C- és E-vitamin, szelén stb. – mellett, egy másik csoportot képeznek a karotinoidok (pl. béta-karotin, likopin, lutein, astaxanthin), s egyre ismertebbé válnak a legtöbb gyümölcsben, de főként a piros, kék és lila színűekben megtalálható flavonoidok.

Az amerikai Tufts Egyetemen az egyes élelmiszerek antioxidáns-kapacitását vizsgálták, azt, hogy melyik mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás – angol rövidítéssel ORAC (oxygen radical absorbance capacity) – azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC-értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg. A Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei közül a hazánkban is elérhető növények ORAC-listáját a fekete-szőlő magja vezeti 50 000-es értékkel. A fekete bogyós gyümölcsök közül a fekete berkenye 16 100-as ORAC értékkel büszkélkedhet. Igaz ugyan, hogy a fekete berkenyét főként a skandináv országokban termesztik, s nálunk inkább feldolgozott formában, mint friss gyümölcsként elérhető. Magas ORAC értékét kiemelkedő antocián és flavonoid tartalma indokolja. Összehasonlításként, antocián tartalma 600-2300 mg%, míg például a fekete ribizlié 250 mg%, a szederé pedig 205 mg%. Az antioxidánsokon túl, a fekete berkenye igen jelentős mennyiségű vitamint, köztük A-, B2-, B6-, B9-, C-, E- és P-vitamint tartalmaz, emellett tetemes a pektintartalma is.

Az ORAC „rangsorban” mögötte áll az aszalt szilva: 5770, a mazsola: 2830, majd a gránátalma: 2680, a fekete áfonya: 2400, a feketeszeder: 2036, az eper: 1546, a málna: 1220, a szilva: 949, a narancs: 750, míg az alma esetében csupán 218-as ORAC-értéket mértek.

Egyre többen fogyasztanak tudatosan, egészségük megőrzése érdekében antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket. Az elmúlt 50 év kutatási eredményei bizonyították, hogy az antioxidánsok megelőzhetnek számos súlyos, korral járó betegséget. Különösen jó eredmények érhetők el, ha a prevenció még egészséges állapotban kezdődik és hosszú távon tart. Nem remélhetünk ugyanis gyors eredményt egy-két antioxidánstól, főként, ha több évtizedes rossz minőségű táplálkozást, elégtelen testmozgást, esetleg meglévő genetikai hajlamot szeretnénk ellensúlyozni.

Magas rizikójú személyeknél jó hasznát vehetjük a kiegészítő kezelésben a megfelelő dózisú, minél többféle antioxidáns kombinált alkalmazásának.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!