Keresés
Close this search box.

Elhanyagolt szájhigiénia és szívbetegség

//

Nem ajánlott legyinteni az ínygyulladás tüneteire, ugyanis ez a probléma a szívbetegség rizikóját is növelheti.

Elhanyagolt szájhigiénia és szívbetegség

A szív- és érrendszeri betegségek napjainkban vezető halálokot jelentenek. Az imert rizikófaktorok – elhízás, fizikai inaktivitás, magas vérnyomás- és koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás – egy újabb tényezővel bővültek ki, ez pedig az elhanyagolt szájhigiénia.

Az Infection and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányban finn kutatók bizonyították, hogy összefüggés van a fogágybetegség és az életet közvetlenül fenyegető akut koszorúér betegségek között. Emellett kimutatták kapcsolatát a cukorbetegség, a demencia és a rheumatoid arthritis esetleges megjelenésével is.

A fogágybetegséggel kapcsolatosan sokakban az a tévhit él, hogy mindenképp látványos tünetekkel jár. Tény, hogy jelentkezhet az ínyen vörösség, duzzadás, vérzés, melyek mind fontos jelek. Amennyiben ezek bármelyikét tapasztaljuk spontán, fogmosásnál vagy harapásnál, rágásnál, ajánlatos mielőbb fogorvoshoz menni, hogy megállíthassa, visszafordíthassa a folyamatot. A kezeletlen panaszoknak ugyanis elsődleges következménye hosszú távon a fogak elvesztése is lehet. Előfordul, hogy a fogágybetegség tünetek nélkül alakul ki, csak egy fogászati kontroll alkalmával derül rá fény.

Már kialakult ínygyulladás esetén nagyon fontos a fogkövek eltávolítása ultrahangos depurátorral. Ezt követően a fogfelszínek egyenetlenségei speciális paszták és kefék segítségével eltüntethetők, sőt a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók homokfúvás alkalmazásával. A komolyabb ínygyulladás vagy a már fennálló fogágybetegség szakszerű kezelése számos súlyos kór rizikóját csökkentheti.

Dr. Komáromy-Poros Gergő
fogszakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!