Keresés
Close this search box.

Gyógynövényteák és természetes szerek megfázás ellen

//

Sajnos az őszi-téli időszakban sokaknak erejét veszi a vissza-visszatérő makacs nátha, köhögés, rekedtség. Az alábbiakban olyan gyógynövényteákat és természetes szereket mutatunk be, melyekkel bárki könnyebben kikúrálhatja magát, és megelőzheti a visszaesést is…

Gyógynövényteák és természetes szerek megfázás ellen

Izmosítja az immunrendszert: 35 g zsálya, 35 g földitömjén, 15 g hársvirág, 15 g legyezőfű. A hársvirág kiváló immunstimulátor, izzasztó hatású, ezáltal könnyebben leküzdi a szervezet a gyulladásokat, és az izzadsággal sok salakanyag is kiürül. 1 liter teához 3 evőkanálnyi szükséges a keverékből. Naponta 3-szor, 4-szer fogyasszuk.

Influenzát megelőző keverék: 15 g kálmos, 35 g kamilla, 20 g izlandi zuzmó, 35 g gyömbér, 15 g palástfű. Ebből is 3 evőkanálnyi szükséges 1 liter teához. Igyunk meg belőle 3 csészével naponta! A kamilla az egyik leghasznosabb gyógynövény, enyhíti a megfázásokat, csillapítja a gyulladásokat, ha meleg teájával gargarizálunk, fertőtlenítjük a szájüreget és a torkot.

Köhögés megelőzésére: 20 g bodzalevél, 25 g angelika gyökér, 25 g kamilla, 20 g hársvirág, 20 g ökörfarkkóró, 30 g orbáncfű, 25 g fűzbarka, 30 g ánizs, 20 g fokhagyma. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le negyed liter vízzel, és naponta 2 csészével fogyasszunk.

Nátha megelőzéséhez: 10 g mályvavirág, 10 g borsmentalevél, 10 g kankalin. A keveréket 1 liter vízben forraljuk fel. A borsmenta egyébként nemcsak a friss leheletről gondoskodik, hanem enyhíti a torokgyulladást, és tisztítja az orrjáratot is. Túl sokat ne fogyasszunk belőle, mert a gyomornyálkahártyát 2-3 hét után irritálhatja.

Gyulladások megelőzésére: 25 g édeskömény, 25 g bodza, 15 g körömvirág, 25 g lándzsás útifű, 15 g martilapu. 1 evőkanálnyi keveréket 1 liter vízzel forrázzunk le, és legalább 2-3 csészényit igyunk naponta!

Fontos: Nem szükséges egyszerre az összes teakeveréket fogyasztani! Panaszai alapján döntse el, melyikre van igazán szüksége! Induljon ki abból, hogy az elmúlt néhány évben főleg milyen tünetekkel járt, ha megfázott, és elsősorban ezekkel szemben erősítse meg immunrendszerét!

Mit tehet még?

• Szedjen Beta-glucan vagy Shii take gomba kapszulát – mindkettő hatékony immunerősítő, felgyorsítja a gyógyulást és megvéd a visszaeséstől. Akut fázisban legalább 4-6×1-2 kapszula szükséges (6–10 napig), majd elegendő lehet 3×1 is még 2-3 hétig.

• Talán kellemetlen, de a felaprított hagyma illóolaja megkönnyíti alváskor a légzést.

• Gondoskodjon róla, hogy meleg legyen az ágya! A jól bevált meleg vizes gumitömlő kellemes érzést kelt, és megkönnyíti az elalvást.

• A zsályás, ánizsos és malátás cukorkák enyhítik a köhögési ingert. Csak arra ügyeljen, hogy ne legyen bennük sok cukor!

• A gargarizálás enyhíti a kínzó, száraz köhögési ingert. Már a sós víz is jó, persze hatásosabb a zsályatea.

• A mellkasra tett meleg borogatás hatásosabb a köhögés ellen, ha citrommal, burgonyával, olajjal, túróval vagy vajjal készíti.

• A japán gyógynövényolaj sokfajta megfázási tüneten segít. Ha a homlokán eldörzsöl egy kis cseppet, megszűnik a fejben érzett nyomás, ha egy picit az orr alá tesz belőle, szabaddá válnak a légutak. Viszont óvatosan kell vele bánni, mert éget, ha a nyálkahártyára vagy a szembe kerül belőle.

Alkoholt ne igyon, ha meg van fázva, mert azzal tovább irritálja a garatot. Az alkohol ezenkívül egy kicsit mindig lehűti a szervezetet, ezért inkább elősegíti a megfázást, mintsem javítana rajta.

• Hallgasson szervezetére: ha fáradt és elesett, aludja ki magát jól! Ez nem lustaság, inkább természetes terápia.

• Ha a felsoroltak sem hoztak eredményt, kérjen sajátvér injekciós kúrát vagy nagy dózisú kombinált vitamininfúziókat!

Jobbulást és gyors lábadozást kívánok!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!