Keresés
Close this search box.

Ínygyulladás, mint rizikófaktor

//

A menopauza körül a fogágybetegség számos egészségi probléma rizikóját fokozza, így a mellrákét és a szív-érrendszeri betegségekét is. A rendszeres kontroll, a megfelelő kezelés és szájhigiénia, akár súlyos következményeket is megelőzhet.

Ínygyulladás, mint rizikófaktor

Nemrégiben a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely szerint a klimax környékén jelen lévő fogágybetegség növeli a mellrák kialakulásának esélyét, különösen a dohányzó nőknél. A fogágybetegség egy átfogó probléma, amely az egyszerű fogínygyulladástól a szövetek károsodásáig és végső soron fogvesztésig terjedhet. Ráadásul összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a stroke-kal, a cukorbetegséggel és bizonyos daganatfajtákkal is. Az összekötő kapocs pedig a krónikus gyulladás lehet.

A probléma gyakrabban érinti a nőket a menopauza körül.

Sajnos, az öröklődésen és a dohányzáson kívül a hormonális változások – így a menopauza is – a gyulladás rizikófaktorai közé tartoznak. Ezen felül az ilyenkor csökkenő nyálmennyiség is sérülékenyebbé teszi a szájüreget.

Egy amerikai kutatásban több mint 73 ezer klimaxon átesett nőt vizsgáltak, akiknek még sosem volt mellrákjuk, de 26%-uk fogágybetegséggel küzdött. 6,7 évvel az első vizsgálat után már több, mint 2100 nőnek volt emlődaganat diagnózisa. A kutatók az adatok alapján úgy találták, hogy a fogágybetegség 14%-kal növelte a mellrák kialakulásának esélyét. Az összefüggés még erősebb volt a dohányzó nők esetében, náluk 31%-kal volt nagyobb a daganat kialakulásának esélye – bár a konkrét összefüggések még nem tisztázottak. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a szájban lévő, gyulladást okozó baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe, és a mellszövetekre is hatással vannak.

A fog körüli betegségeket, még a jelentéktelennek tűnő ínyvérzést sem szabad félvállról venni, fontos, hogy mielőbb szakemberhez, parodontológushoz forduljunk. A megmentett fogak és az esetleges későbbi betegségek elkerülése megéri a vizitet.

Tény, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de sok más faktor is befolyásolja a folyamatokat. Főként a dohányzás hat negatívan az íny egészségére, de a stressz, a szigorú diéták, és a genetika is szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában.

Dr. Bajusz Örs
paradontológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!