Keresés
Close this search box.

Krónikus gyulladástól a tartós köhögésig

//

A melléküregek gyulladásának következtében gyakran jelentkezik elhúzódó, száraz köhögés. A panaszok jellemzően éjszaka, fekvő helyzetben erősödnek. Lássuk, milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére?

Krónikus gyulladástól a tartós köhögésig

Nemcsak nátha

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses tüneteket hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel is járhatnak.

A nátha vagy egyéb felső légúti gyulladás következtében ugyanis orrüregi gyulladás jöhet létre. Ennek következtében a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék így nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A betegek számára mindebből a fejfájás, az arc feszítő fájdalma érzékelhető, s az orvosi vizsgálat során derül csak fény a kialakult orrmelléküreg-gyulladás tényére.

Gyulladásból köhögés

Kezelési lehetőségek

A terápia során elsődleges feladat, hogy ne a tünetet, vagyis a köhögést akarjuk megszüntetni, hanem az azt kiváltó okot kezeljük. A legfontosabb tehát a nagy mennyiségű váladék eltávolítása, nyákoldók szedésével. Az orrváladék könnyebb eltávolítását segíthetjük tengeri sós orrcseppek, orrspray-k, orrmosók használatával, inhalálással. Az ún. „lohasztó” orrcseppek is sokat segíthetnek a betegség heveny fázisában, azonban használatukkal kapcsolatban nem árt vigyázni, hosszú távú alkalmazásuk esetén ugyanis fennáll a hozzászokás veszélye.

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények között termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Gyulladásos állapotban azonban, a normálisnál nagyobb mennyiségű váladék termelődik, ami már a betegek számára is érzékelhető, illetve krónikus köhögés okozója is lehet.

A nátha és egyéb fertőzések mellett a gyulladás kialakulhat allergia, orrpolipózis, reflux vagy orrsövény ferdülés esetén is. Mindezekből következik, hogy a megfelelő terápia csak alapos kivizsgálás, és a szervi elváltozások kizárása után kezdhető meg.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus főorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!